Grad Velika Gorica

Pitanja i odgovori

Preostali dio biciklističke staze Velika Gorica - Zagreb

PITANJE:

Poštovani,
kada će se napraviti preostali dio biciklističke staze Velika Gorica – Zagreb? Veliki dio staze je i napravljen: Velika Gorica – Velika Mlaka, ali nedostaje relacija Velika Mlaka – Buzin. Smatram da to nisu prevelika ulaganja (čak i za ove današnje teške prilike), a život svih nas to bi učinilo zdravijim, privlačnijim i kvalitetnijim.

S poštovanjem,

Ljerka Stupar

ODGOVOR:

Poštovana,

Budući da navedeno područje nije područje Grada Velike Gorice, već Grada Zagreba, prenosimo odgovor koji smo dobili iz zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet:

Poštovani,

na Vaš upit o mogućnosti izgradnje pješačko – biciklističke staze na relaciji Veliko Polje – Buzin dajemo slijedeći odgovor:

Izgrađen je idejni projekt i u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole, također je u tijeku i izrada glavnog projekta za ishođenje građevinske
dozvole te potom slijedi gradnja.

S poštovanjem,

P R O Č E L N I K
mr. sc. Dinko Bilić, dipl. oec.
Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet

Pitanja i odgovori

Biciklistička staza do Vukovine

PITANJE:

Iskrene čestitke za drugi naj biciklistički grad u Hrvatskoj. Da bi bili prvi bilo bi dobro da se počne raditi na biciklističkoj stazi do Vukovine. S tom stazom mnogi naši mještani i mještani okolnih sela koristili bi se sada kada dolaze ljepši dani, te bi mnogi u Goricu na posao umjesto autobusom išli biciklom.
Kada je u planu izgradnja biciklističke staze do Vukovine???????? Da li ste počeli sa bilo kakvim planovima za tu stazu???? A ako niste molimo vas da čim prije krenete sa planovima jer je staza neophodna. Nemojte samo reći da nije u planu za ovu godinu.

S poštovanjem,

Jasna Crnković

ODGOVOR:

Za pješačko-biciklističku stazu od Velike Gorice do jezera Čiče izrađen je idejni projekt i predan zahtjev za lokacijsku dozvolu. Za izgradnju potrebno je riješiti imovinsko pravne odnose odnosno otkupiti zemljište.
Za pješačko-biciklističku stazu od skretanja za Novo Čiče do Starog Čiča pokrenut je postupak nabave za izradu idejnog projekta.

Lp,

Dalibor Stuparić, dipl.ing.građ.

Voditelj Odsjeka za izgradnju UO za izgradnju komunalne djelatnosti i promet

Pitanja i odgovori

Rekonstrukcija ulice Ivana Gorana Kovačića

PITANJE:

Poštovani,
 
Molim Vas da mi odgovorite kada će početi rekonstrukcija dijela ulice I. G. Kovačića. Navedena ulica povezuje Fabjančićevu i obilaznicu (pored sajmišta i reciklažnog dvorišta), vrlo je prometna, a u katastrofalnom je stanju, više se puta godišnje krpa, nema riješenu odvodnju oborinskih voda. Isto tako navedena ulica nema ni s jedne strane nogostup pa predstavlja veliki problem za kretanje pješaka (pogotovo djece).

Budući da se na samoj ulici nalazi i sajmište problem postaje veći za sve sudionike u prometu, a posebno za pješake. Mislim da je krajnje vrijeme da se poduzme nešto po tom pitanju, njezinom rekonstrukcijom gradski proračun ne bi  puno osjetio, a od interesa je za sve građane VG.
 
S poštovanjem!

Ivica Miličević

ODGOVOR:

Poštovani,

Za ulicu I. G. Kovačića od Ulice S. F. Jape do Ulice 153. brigade izrađen je idejni projekt i zatražena je lokacijska dozvola. Po dobivanju lokacijske dozvole izradit će se parcelacijski elaborat, te riješiti imovinsko-pravne odnosi sa strankama u postupku. Po ovjeri parcelacijskog elaborata zatražit će se ishođenje potvrde glavnog projekta. Za očekivati je da će se navedeno ishoditi u 2013. god. Po osiguranju potrebnih sredstava izgradnja bi se mogla planirati u 2014. god.

S poštovanjem,
 
Dalibor Stuparić, dipl.ing.građ.
Voditelj Odsjeka za izgradnju UO za izgradnju komunalne djelatnosti i promet

Pitanja i odgovori

Povrat sredstava za prijevoz srednjoškolaca

PITANJE:

Poštovani,
zanima me da li Grad može poduzeti nešto vezano za povrat sredstava srednjoškolcima za prijevoz za 9. i 10. mj., jer se sredstva već u drugom navratu vraćaju samo djeci koji putuju iz Grada Zagreba na područje Županije, ali ne i djeci koji putuju s područja Županije u Grad Zagreb.
Bila bih vam zahvalna kao i mnogi roditelji, ja imam dvoje srednjoškolaca, a sad opet moramo kupiti pokaz sami. Kontaktirala sam i Ministarstvo i Županiju, ali svi upućuju na Grad Zagreb, a od ureda Gradonačelnika sam dobila odgovor koji upućuje na to da uopće ne znaju da našoj djeci izvan Grada nije odobren povrat.

Unaprijed zahvaljujem.

Sanja

ODGOVOR:

Poštovana,

Kao što su Vam već nadležni u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta i Zagrebačkoj županiji odgovorili, isplata povrata novca za prijevoz učenika s područja cijele Zagrebačke županije pa tako i Grada Velike Gorice, učenicima koji srednju školu pohađaju u Gradu Zagrebu, ovisi isključivo o Gradu Zagrebu i njegovoj doznaci sredstava ZET-u. Za konkretni slučaj iz ZET-a odgovaraju da doznaka sredstava za tu namjenu još nije izvršena te oni još ne mogu pristupiti povratu sredstava učenicima koji srednju školu polaze u Gradu Zagrebu. Odmah po doznaci traženih sredstava, ZET će obavijestiti građane o načinu na koji je moguće ostvariti povrat sredstava.

S poštovanjem,

Savjetnik za školstvo
Neven Topolnjak, prof.

Pitanja i odgovori

Legalizacija

PITANJE:

Poštovani gospodine gradonačelniče imam jedno pitanje na koje mi možda vi možete najbolje odgovoriti.
Predao sam papire za legalizaciju kuće. Trenutno mi je kuća na poljoprivrednom zemljištu (Selnica Šćitarjevska). Po novom prostornom planu čija javna rasprava je tijeku to zemljište prelazi u građevno.Možete li mi reći otprilike kada će ta problematika biti na dnevnom redu skupštine.To me zanima zato što je razlika u cijeni za građevno zemljište u odnosu na poljoprivredno tri puta manja.

Petar Matošević
Selnica Šćitarjevska

ODGOVOR:

Poštovani,

Ukoliko će procedura izrade i donošenja plana ići predviđenim tijekom i rokovima, plan bi nakon provedene javne rasprave trebao biti usvojen u roku od šest mjeseci.

Pozdrav,
Roman Repač,
pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša

Pitanja i odgovori

Denivelacija rubnjaka

PITANJA:

Može li se išta učiniti na boljem uređenju silaznih “rampi” na biciklističkim stazama oko Velike Gorice a ne da su staze denivelirane za nekoliko cm i predstavljaju problem kod vožnje. Zašto izvođači ostavljaju toliki “zub” a ne da prijelaz sa staze na prometnicu (u križanjima) svedu na “nultu”. Ovako ispada da nikoga nije briga za bicikliste i da se radi u žurbi a nadzornima kod preuzimanja radova nije bitno. Provozajte se oko naše Gorice a posebno kod AutoZubaka.

Zlatko

Da li će se konačno denivelirati rubnjaci nogostupa na križanju Ulice S.Kolara i Gajeve prema Kurilovečkoj, te S. Kolara i Nikole M. Šipušića. Zanimljivo je da na suprotnoj strani križanja S. Kolara i Lj. Gaja nema nogostupa ali postoji denivelacija. Također već treći put su građevniski strojevi u blizni navedenih raskršća, a nikako da se obavi denivelacija. Gradski promet trebao bi biti prioritet grada, a ne delegacije mjesnim odborima i županijskim cestama.

Goran Vukić

ODGOVOR:

Poštovani,

Kod izgradnje rampi za osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom prema pravilima struke nužno je izvesti upuštene rubnjake s nadvišenjem od 3- 5 cm, u odnosu na asfalt zbog oborinske odvodnje. Oborinske vode se poprečnim padom usmjeravaju prema rubnjacima, a uzdužnim padom prema slivnicima, da bi odvodnja funkcionirala nužno je da rubnjaci budu izdignuti iznad asfalta.

Dalibor Stuparić, dipl.ing.građ.
Voditelj Odsjeka za izgradnju UO za izgradnju komunalne djelatnosti i promet

Pitanja i odgovori

Uređenje ulice Nikole Tesle

PITANJE:

Poštovani,

molim Vas da mi odgovorite kada će se urediti ulica Nikole Tesle. Navedena ulica povezuje Kolodvorsku i Kolarevu, vrlo je prometna a u katastrofalnom je stanju. Nema niti nogostupa, niti zebri, uska je i uništena. Žalosno je da se ništa ne poduzima, u blizini je najveće škole u Velikoj Gorici-OŠ Nikole Hribara. Valjda treba neko dijete stradati pa će se onda nešto i pokrenuti. Samo ja imam dvoje školaraca koji trebaju tom ulicom svakog dana doći do škole. Probajte hodati ili voziti bicikl, to je nemoguće! Stalno je neki auto iza vas, pa se teško mimoilaze, a kud još kad se nađe pješak ili biciklist! Molim Vas pomozite dok još nije kasno!

Unaprijed zahvalna

Đurđica

ODGOVOR:

Poštovana,

U svezi vašeg upita obavještavamo Vas da je Grad Velika Gorica proveo postupak javne nabave za radove na izgradnji dijela Tesline ulice, te će do kraja mjeseca radovi započeti. Radovi obuhvaćaju izgradnju novog kolnika i obostrane pješačko biciklističke staze na dijelu Tesline ul., od Ul. M. Gupca prema Kolodvorskoj ul. u dužini od 170m) i izgradnju nove fekalne kanalizacije i vodoopskrbne mreže (na dijelu od od Ul S. Kolara prema Kolodvorskoj ul. u dužini od cca 600m). U 2013. god. planira se nastavak izgradnje, odnosno izgradnja kolnika i pješačko biciklističke staze od Ul. M. Gupca do Ul S. Kolara.

Dalibor Stuparić, dipl.ing.građ.
Stručni savjetnik za poslove pripreme i izgradnje komunalnih objekata i ostalih uređaja
Voditelj Odsjeka za izgradnju UO za izgradnju komunalne djelatnosti i promet

Pitanja i odgovori

Pokaz za studente

PITANJE:

Poštovani,

pročitao sam članak o sufinanciranju pokaza za srednjoškolce, ali primjećujem da nigdje ne spominjete studente. Ja sam redoviti student Filozofskog fakulteta u Zagrebu, s prebivalištem na području grada Velike Gorice. Imam dvije sestre srednjoškolke, jedan roditelj mi je privatni obrtnik teško pogođen krizom, a drugi roditelj je nezaposlen. Moj mjesečni pokaz stoji 320 kuna, što ja nisam u mogućnosti plaćati. Zašto grad Zagreb omogućuje studentima sa teškim socijalnim statusom (prihodi manji od 2000 kuna po članu obitelji) potpuno besplatni pokaz, a grad Velika Gorica ne pruža nikakvu pomoć, iako je pokaz dvostruko skuplji nego u Zagrebu? Obraćam Vam se u krajnjoj nuždi, jer sam zadnjih dana (kao i mnogi drugi) postao gotovo pa žrtva zlostavljanja ZET-ovih vozača i kontrolora. Koliko dugo bih ja trebao studirati u konstantom strahu da li ću moći doći na predavanje, i da li ću se zatim moći vratiti kući?

Filip Lažnjak

ODGOVOR:

Poštovani,

promjene vezane uz cijenu prijevoza odnose se samo na srednjoškolce jer je Vlada RH donijela takvu odluku. Redoviti studenti s prebivalištem na području grada Velike Gorice za relaciju VG-ZG plaćaju 213.- kuna. Puna cijena tog studentskog pokaza je 310.- i razliku pokriva grad Velika Gorica. Na pitanja “Zašto grad Zagreb…” mogao bih naširoko, bitno je da fiskalni potencijal Zagreba i Velike Gorice nije usporediv.

Pozdrav,

Zvonko Kunić
Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj

Pitanja i odgovori

Što će biti s Klubom 100?

PITANJE:

Poštovani gospodine Barišiću!
Šire se glasine da se Klub 100 više neće otvarati. Gdje da sada mladi koji ne slušaju narodnu glazbu i žele izaći vikendom u SVOJ gradu izađu?
Jesmo li osuđeni na parkove i bježanje od policije? Želimo objašnjenje! Zašto? Lijep pozdrav,
Božić Marina

Poštovani gradonačelniče  Barišiću,
 
Pišem vam iz razloga jer me zanima zašto je Klub 100 zatvoren/ugašen? To je bio sasvim normalan i dobro posjećen klub za mlade. Pa šta nije Velika Gorica ‘PRIJATELJ DJECE I MLADIH ‘ ? Ja mislim da ne zaslužuje tu titulu, to se treba zašlužiti, ali ovakvim postupcima nije ni blizu biti ‘prijatelj djece i mladih’. Uskratili ste nama mladima mjesto za izaći van! Vama to skoro pa ništa ne znači, ali nama malim ljudima to puno znači.
Samo me zanima zašto je došlo do toga da se Klub 100 zatvori.

Lijep pozdrav
Dimač Sanja

ODGOVOR:

Poštovana,

Klub 100 zatvoren je, kao što je i svakog ljeta, zbog godišnjih odmora. Klub 100, poduzeće kojem je osnivač i vlasnik Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, u financijskim je problemima. Blokiran im je žiro-račun, te im je onemogućeno normalno poslovanje. Pučko otvoreno učilište raspisalo je natječaj za davanje u zakup Kluba 100, a na koji se mogu javiti sve zainteresirane fizičke i pravne osobe. Glavni kriterij kod odabira najpovoljnijeg ponuđača NEĆE biti cijena najma, već PROGRAM koji će se ponuditi za sve korisnike i posjetitelje Kluba 100. Dakle, Klub 100 se ne zatvara, već se pokušava pronaći najbolji upravitelj tog prostora jer dosadašnji, očito, prema financijskim pokazateljima to nije radio u maniri dobrog gospodara.
Gradu Velikoj Gorici i gradonačelniku Barišiću osobno i te kako je stalo do funkcioniranja Kluba 100, ali isključivo po zakonu, a samim time i do cjelokupne ponude zabavnog života za mlade ljude.
Ostajemo otvoreni za Vaše daljnje upite.

S poštovanjem,
Zdenko Sovina, referent za odnose s građanima i udrugama građana

Pitanja i odgovori

Trasa ZET-ovog autobusa

PITANJE:

Da li postoji ikakav plan da ZET-ov autobus počne voziti nekom drugom trasom osim M. Hrvatske i staje kod Goričanke da nama koji živimo uz groblje bude ipak malo manje za hodati?

Hrvoje

ODGOVOR:

Poštovani,

Javni prijevoz kategorija je prijevoza propisana zakonom pa se kao takova mora i održavati. Prijevoz (u našem primjeru obavlja ga ZET), karakterizira organizacijska jedinica linija koja ima svoje elemente; trasu, vozni red, daljinar, zoniranje, cjenik, stajališta i broj jedinica na liniji. Sve je propisano i odobreno, odnosno registrirano kod nadležnog tijela državne uprave ili ministarstva. Dakle, sve linije, pa i ova za koju se naš sugrađanin interesira mora koristiti prometno cestovnu infrastrukturu odnosno trasu koja je registrirana i koja dovodi autobus na terminal, odnosno završno-početno stajalište. Iz napisanog se zaključuje da za sada ne postoji mogućnost izmijene trase da ZET-ov autobus vozi drugim prometnicama.

Pozdrav,
Vjekoslav Heged, dipl.ing.

Str. 1 od 10123»Zadnja »