Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica - Solarni grad: postavljaju se sunčane elektrane na 22 zgrade javne namjene

solar1Grad Velika Gorica krenuo je s postavljanjem sunčanih elektrana na čak 22 zgrade javne namjene u sklopu projekta ‘Velika Gorica – Solarni grad – odbrojavanje’. Najveća sunčana elektrana postavljena je na najvećoj goričkoj školi, OŠ Nikole Hribara, a proizvedena električna energija koristit će se za pokrivanje vlastite potrošnje na lokacijama samih objekata. Osim korištenja obnovljivih izvora energije, ovim je projektom označen i početak tranzicije grada u smjeru ugljične neutralnosti, kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije.

A o kolikoj se uštedi doista radi, zorno pokazuje primjer pilot-projekta koji je krenuo prije tri godine u OŠ Novo Čiče.

– Danas je početak postavljanja sunčanih elektrana na zgrade javne namjene u Velikoj Gorici, a sredstva smo povukli za 22 zgrade. Usporedbe radi, Karlovac postavlja solarne elektrane na 14 objekata, a Zagreb na osam. Projekti su tako dobro odrađeni da su nam sve zgrade koje su statički zadovoljavale, prošle na natječaju. Kada smo napravili pilot projekt u školi u Novom Čiču s odmakom danas vidimo kako je ušteda energije 89 posto. Ovo je ekološki prihvatljivo rješenje i najbolji odgovor u vrijeme kada su cijene energenata u stalnom porastu. Vjerujemo kako će ušteda i na drugim objektima biti takva – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar na konferenciji za medije ispred OŠ Nikole Hribara.

Projekt ‘Velika Gorica Solarni grad – odbrojavanje’ financira Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. do 2021. godine u okviru programa Energija i klimatske promjene’. Ukupna vrijednost projekta je preko 654 tisuće eura, od čega je iznos bespovratnih sredstava 81,48 posto.

– Ovdje postavljamo solarnu elektranu nazivne snage 94 kilovata, to je ujedno i najveća elektrana, a većina preostalih je također postavljena i bit će spojene i puštene u rad do kraja godine. Prva je bila u kolovozu na Veleučilištu, koji su nam i partneri u projektu. Početkom prošlog tjedna počeli smo postavljati sunčane elektrane, još nam ostaju na Turističkoj zajednici i društvenom domu Mala Buna – rekla je Gordana Mikulčić Krnjaja, savjetnica iz Upravnog odjela za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Kroz ovaj projekt solarne elektrane dobivaju: Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, OŠ Nikole Hribara, Ustanova za upravljanje ŠRC Velika Gorica – dvorana, ŠRC Velika Gorica – upravna zgrada, Dječji vrtić Lojtrica – Smendrovićeva, Dječji Vrtić Velika Gorica – Pucekovićeva, Dječji vrtić Ciciban VG – Vidrićeva 2, OŠ Šćitarjevo, Dječji vrtić Ciciban VG – vrtić i umjetnička/muzička škola, Društveni dom Donja Lomnica, OŠ Vukovina, ŠRC Udarnik, Folklorni ansambl Turopolje, OŠ Nikole Hribara – PŠ Gradići, Dječji vrtić Velika Gorica – Buševec, OŠ Vukovina – PŠ Buševec, Sportski dom Kobilić, Turistička zajednica Velika Gorica, OŠ Jurja Habdelića – PŠ Velika Buna, Veleučilište Velika Gorica, Filomen te Društveni i vatrogasni dom Mala Buna.

nhribar1nhribar2sportska-dvorana1busevec