Grad Velika Gorica

Vijesti

Veliki interes za tribine o legalizaciji: Gradonačelnik Barišić pozvao Vladu da smanji svoj dio troška legalizacije

legalizacija1Jučer su u Šiljakovini i Kurilovcu održane prve tribine o postupku legalizacije nezakonito izgrađenih objekata. Unatoč vrlo lošem vremenu, na tribinama se pojavio veliki broj građana.

O samom postupku legalizacije, potrebnoj dokumentaciji, troškovima i popustima, građanima su govorili gradonačelnik Dražen Barišić i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Zdenka Cvahte. Uz njih, tribinama su nazočili i ostali pročelnici gradskih upravnih odjela, kao i direktori gradskih poduzeća.

Na tribinama je predstavljena i nova odluka o komunalnom doprinosu, koju je na prijedlog gradonačelnika Barišića prošloga tjedna usvojilo Gradsko vijeće. Ovom odlukom građanima i investitorima značajno je umanjen iznos komunalnog doprinosa, što će im olakšati kako postupak legalizacije, tako i investiranje u nove pogone i otvaranje novih radnih mjesta.

- Svjesni smo situacije u kojoj svi živimo, poskupljenja i povećanja poreza sa kojima se suočavamo svakoga dana, stoga smo smanjenjem komunalnog doprinosa i dodatnim popustima odlučili našim građanima izaći u susret i maksimalno smanjiti trošak legalizacije – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Na održanim tribinama nazočni građani su postavili brojna pitanja. Pozdravili su odluku kojom je smanjen komunalni doprinos, ali istakli i problem troškova koji su ostali, a na koje može utjecati samo Vlada. Pri tome se misli na troškove koje građani moraju platiti geodetima i arhitektima, kao i naknada za zadržavanje nezakonito izgrađene građevine, te vodni doprinos.

- Sa ovog mjesta, pozivam Vladu Republike Hrvatske, a pozivam i saborske zastupnike, da se založe za donošenje zakonskih izmjena i uredbi kojima će se ukupna cijena legalizacije još smanjiti. Ako smo mi kao Grad Velika Gorica mogli smanjiti svoj dio kroz smanjenje komunalnog doprinosa, onda to moraju učiniti i Vlada i Sabor – zaključio je gradonačelnik Barišić.

Večeras u 19 sati tribina će se održati u Društvenom domu u Dubrancu, za naselja Dubranec, Cerovski Vrh, Gustelnica, Bukovčak i Vukomerić.

legalizacija2legalizacija3legalizacija4legalizacija5