Grad Velika Gorica

Iz medija

Odobreno 120 mil. eura zajma za proširenje Plesa

plesoEuropska investicijska banka (EIB) priopćila je da je odobrila 120 milijuna eura zajma za proširenje zagrebačke zračne luke čime će se financirati dizajn i izgradnja nove zgrade putničkog terminala. Taj će projekt pridonijeti jačanju konkurentnosti Hrvatske, buduće članice EU-a, zbog njezina položaja na sjecištu prioritetnih paneuropskih prometnih koridora V i X, ističu u EIB-u.

Dodaju da je uz to riječ o prvom projektu koncesijskog tipa koji je podupro EIB za koji se očekuje da se financira uz pomoć inovativne financijske sheme javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj. Zbog toga bi mogao postati katalizator za druge projekte tog tipa koji bi se mogli razviti u Hrvatskoj i regiji zapadnog Balkana, kaže se u priopćenju.

Francuzima koncesija za Zračnu luku Zagreb

Vlada je lani u travnju s francuskim konzorcijem Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisala u ugovor kojim je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom. Investicija je ‘teška’ 324 milijuna eura, od čega 236 milijuna eura za projektiranje i izgradnju novog terminala i 88 milijuna eura za održavanje cjelokupne infrastrukture zračne luke u vrijeme trajanja koncesije.

Radove na izgradnji izvest će Bouygues Batiment International u partnerstvu s Viaduktom i drugim hrvatskim tvrtkama. Kad bude dovršen, novi terminal moći će primiti pet milijuna putnika, za razliku od dosadašnjih dva milijuna. Ukupni koncesijski prihod u 30 godina iznosit će 1,94 milijarde eura, odnosno po vrijednosti u vrijeme sklapanja ugovora 540 milijuna eura. Novi terminal trebao bi biti izgrađen u roku od tri godine.

Izvor: HRT