- Grad Velika Gorica - http://www.gorica.hr -

Odobreno 120 mil. eura zajma za proširenje Plesa

Posted By Gorica.hr On 15.03.2013. @ 13:03 In Iz medija | Comments Disabled

pleso [1]Europska investicijska banka (EIB) priopćila je da je odobrila 120 milijuna eura zajma za proširenje zagrebačke zračne luke čime će se financirati dizajn i izgradnja nove zgrade putničkog terminala. Taj će projekt pridonijeti jačanju konkurentnosti Hrvatske, buduće članice EU-a, zbog njezina položaja na sjecištu prioritetnih paneuropskih prometnih koridora V i X, ističu u EIB-u.

Dodaju da je uz to riječ o prvom projektu koncesijskog tipa koji je podupro EIB za koji se očekuje da se financira uz pomoć inovativne financijske sheme javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj. Zbog toga bi mogao postati katalizator za druge projekte tog tipa koji bi se mogli razviti u Hrvatskoj i regiji zapadnog Balkana, kaže se u priopćenju.

Francuzima koncesija za Zračnu luku Zagreb

Vlada je lani u travnju s francuskim konzorcijem Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisala u ugovor kojim je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom. Investicija je ‘teška’ 324 milijuna eura, od čega 236 milijuna eura za projektiranje i izgradnju novog terminala i 88 milijuna eura za održavanje cjelokupne infrastrukture zračne luke u vrijeme trajanja koncesije.

Radove na izgradnji izvest će Bouygues Batiment International u partnerstvu s Viaduktom i drugim hrvatskim tvrtkama. Kad bude dovršen, novi terminal moći će primiti pet milijuna putnika, za razliku od dosadašnjih dva milijuna. Ukupni koncesijski prihod u 30 godina iznosit će 1,94 milijarde eura, odnosno po vrijednosti u vrijeme sklapanja ugovora 540 milijuna eura. Novi terminal trebao bi biti izgrađen u roku od tri godine.

Izvor: HRT


Article printed from Grad Velika Gorica: http://www.gorica.hr

URL to article: http://www.gorica.hr/2013/03/odobreno-120-mil-eura-zajma-za-prosirenje-plesa/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.gorica.hr/wp-content/uploads/pleso1.jpg

Grad Velika Gorica - Gorica.hr - Službeni gradski portal