Grad Velika Gorica

Vijesti

Završetak tjedna održive energije

energijaEdukativnom radionicom o samogradnji solarnih panela danas završava “EU tjedan održive energije u Velikoj Gorici” koji se održavao od 11. do 19. lipnja.

Cilj održavanja tjedna odžive energije je edukacija i podizanje svijesti građana o obnovljivim izvorima energije i potrebi učinkovitijeg raspolaganja energijom. Slijedom potpisa Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) Grad Velika Gorica aktivno je uključen u provedbu Europske energetske strategije (”20-20-20 do 2020.”). Time se naš grad svrstao među više od 300 gradova diljem Europe koji svoje građane tradicionalno u lipnju upozoravaju na klimatske promjene i pozivaju na štedljivost prilikom korištenja energije.

- Općenito nam je važno u Gradu da građani budu svjesni te problematike, da počnu razne aktivnosti jer Grad to ne može nametati nego treba doći od same potrebe građana – objašnjava nam ideju tjedna Marko Ružić, stručni suradnik za zaštitu okoliša.

Jedna od važnijih tema je energetska učinkovitost u zgradarstvu te je za predstavnike vlasnika organiziran seminar na ovu temu.

- Zgradarstvo je najveći potrošač energenata tako da su naše stambene zgrade idealne da se naprave energetski učinkovite i da se smanji emisija CO2 kao što smo potpisali da 20 posto ćemo ju smanjiti do 2020. godine – rekla nam je Gordana Kovačić – Hubak, direktorica GSG V.Gorica.

Najviše interesa građani su pokazali za Sajam energetske učinkovitosti na kojemu su se mogli informirati kako kroz energetsku učinkovitost uštedjeti na računima.