Grad Velika Gorica

Građani predlažu

Sabirne jame

Kao što svi znamo vremena su teška i novaca u proračunu malo. Možda bi proračun bio bogatiji kad bi počeli naplaćivati kazne vlasnicima sabirnih jama u Petrnacima koji ih uopće ne koriste nego sve ispuštaju u kanale ili iza kuća. Po ljetu smrad je neizdrživ i samo je pitanje dana kad će se stanovnici razboljeti jer gotovo svi imaju hidrofore. Svega nekoliko novih kuća kao naša imaju vodonepropusne sabirne jame.

Suzana Erjavec

8 komentara na: Sabirne jame

  • Jasminka

    Isti problem je i u selu Kobilić i ne znam kako tome stati na kraj.

  • Julijana

    I u Novom Čiču je tako a cijelo područje je vodonosno.

  • Marija Robić

    Što se tiče sabirnih (septičkih) jama, ni u Buševcu nije ništa bolje.
    Neki mještani, umjesto da odvode iz kupaonica spoje na odvod u sabirnu jamu, jednostavno sprovedu obično crijevo od odvoda iz kupaona i ravno u kanal uz cestu.
    Ne smeta ih što prije svega to njima zaudara, naročito ljeti, a onda i zagađuje cijelu ulicu. Ljeti od neugodnog mirisa ( a ponegdje i ostalog odliva iz odvoda ), nemožete proći pojedinim ulicama.

    Na žalost, mislim da ni izgradnja kanalizacije neće puno promijeniti stanje, sve dok se ne promijeni mentalni sklop u glavi samih mještana. Sve dok ne postanu svjesni da štete sebi i svome zdravlju, neće biti bolje.

    Istu situaciju imamo i s priključcima na vodovodnu mrežu. S obzirom da se nalazimo u blizini Mraclinske Dubrave i odlagališta otpada, te da podzemne vode u svome toku ne zaobilaze Buševec, kako je to bilo prikazano u jednoj studiji o opravdanosti proširenja odlagališta, bilo bi dobro da se nađe mogućnost odgode otplate priključaka na vodovodnu mrežu i time da mogućnost mještanima slabijeg imovinskog stanja da se priključe.
    Pogotovo što se zna žalosna činjenica koliko je stanovnika Buševca unazad 15-tak godina umrlo od raka i ostalih bolesti koje su dobrim dijelom uzrokovane samim mjestom stanovanja u odnosu na odlagalište.

    Izgradnja kanalizacije pocela je ove jeseni ( znakovito?!!), prekopane su ulice, neke su djelomično ponovo asfaltirane da bi bile koliko toliko prohodne, neke još čekaju bolja vremena, a kad će konačno biti mreža gotova i “puštena u promet” to samo Bog zna. Ali možda ni on, jer neki se stavljaju i iznad njega.

    A do tada, još ćemo se dugo vremena šetati nekad lijepim i čistim ulicama Buševca, kojima danas na žalost nemožemo proći od blata, rupa i smrada.

    S tugom u srcu

    M. Robić

  • Ivan

    Moram se nadovezati na prethodni komentar vezano za septičke jame. Naime,u Buševcu je to vjerojatno trend, kad može susjed zašto nebi i ja, ko je lud da plaća cisternu za odvoz fekalija. Najisplativije je kupiti u Pevecu potopnu pumpu za 250 kn i par metara crijeva i problem je riješen, sve u grabu. To što svojim smradom truju sebe i cijelu ulicu uopće ne mare. Večina je sprovela cijevi od septičke do grabe pa više nemaju nikakve brige. Izgleda da će komunalni inspektori imati u skoro vrijeme pune ruke posla dok obiđu tako bezobzirne mještane Buševca. Barem će gradski proračun imati nekakve koristi od toga. Koliko im je to isplativo uvjerit će se sami.

    Ivan

  • marina

    Puno toga je u Buševcu postalo trend. Nekad lijepo uređeno selo pretvorilo se u naselje u kojem kao da nitko ne mari za prije svega za svoje zdravlje, a onda i za čistoću prirode.
    Naime, ako se usudite prigovoriti svom susjedu zašto pušta odvod iz kupaonice ili iz septičkog zdenca u kanal uz cestu, ispadate u najmanju ruku nekakva “profinjena dama” koja je došla Bog zna od kud ( dođošica – tak se to veli buševskim snahama ). A samo hoćete dobro prije svega za svoju djecu i svoju obitelj, a danas sutra i za djecu tih istih susjeda.
    A ti isti veliki “plemenitaši i plemenitašice”, vrlo cijenjeni i poštovani u buševskom društvu i dalje rade po svome i bojim se da ih nikakvi komunalni redari neće naučiti redu. Što se tiče plaćanja, ispast će socijalni slučaj koji nema za osnovne životne potrebe a kamo li za podmirivanje svojih obveza.
    U ulici Pušćine morate imati visoke čizme ako hoćete za vrijeme kiše proći ulicom i obavezno masku na licu da se zaštitite od smrada. A odvod neumorno radi dan i noć i puni nekakav nazovi kanal uz cestu, prilaznim mostovima ni traga i tako fekalije nemaju kud nego preko ceste susjedu.

    Živimo li mi zaista u 21 stoljeću i na pragu europske unije?

  • suzana

    Na zalost u Cickoj poljani prica je jos tuznija. Iako smo bill poplavljeni, treba li docaravati zanosne mirise razlivenih jama, jos uvijek nismo svi prikljuceni na gradski vodovod iako osim sto sada to vec silo ugrozava base zdravlje postajem ljuta her smo uredno platili doprinose I gradjevinsku dozvolu a o kanalizaciji bojim se mozemo samo sanjati. Znam da novaca nema no trebaju se jasno definirati prioriteti I postivati cinjenicu da dozvola ukljucuje I doprinose te vrste.

  • lidija ilić

    Poštovani lijepo Vas molim za informaciju vezanu uz priključak gradske vode u Gudcima konkretno KOstanjevac.Ovih dana sklapamo ugovor o kupoprodaji jedne vikendice pa nas zanima da li je moguću bliskoj budućnosti priključak na gradsku vodu.Vezano uz istu temu molim Vas savjet što se kopanja bunara tiče,da li ima gore podzemnih izvora tj.podzemnih voda.Koliko uopće ima smisla kopanje? Zahvaljujem uz srdačan pozzzzz!!!

  • Vesna Gelli

    Moj komentar je zapravo obavijest gospođi Lidiji Ilić u vezi priključenja na vodovod u Gudcima. Mi imamo vikendicu u Gudcima, isto Kostanjevac i voda je u stvari na cesti, može se tražiti priključak što smo mi i napravili, ali uvijk postoji jedan ali.
    Prvo se mora platiti komunalni doprinos gradu Velikoj Gorici koji je do sada bio u paušalu, ali sad oni ne žele tako naplaćivati jer čekaju neki novi zakon (koji još nije ni u proceduri) prema kojem bi se navodno taj doprinos naplaćivao prema kvadraturi kuće. I sada sve stoji jer bez plaćenog komunalnog doprinosa VG Vodoopskrba ne može početi radove na našem priključku.

Komentar

 

 

Možete koristiti ove HTML tagove

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>