Grad Velika Gorica

Gradsko vijeće | Vijesti

Aktualni sat 3. sjednice Gradskog vijeća

gv31Nakon usvajanja dnevnog reda, 3. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice otpočela je aktualnim satom.

Ante Štrljić (HDZ) postavio je pitanje gradonačelniku zbog čega na novom gradskom portalu nema više foruma, a zamjenika gradonačelnika Ervina Kolarca upitao je zbog čega je poništen natječaj za izgradnju nove sportske dvorane.

Gradonačelnik Barišić odgovorio je kako gradska vlast želi građanima putem službenog portala pružiti potpune i provjerene informacije, te osigurati veću participaciju građana u funkcioniranju gradske uprave. U tu je svrhu ostvarena suradnja sa Institutom za nove medije i e-demokraciju. Prema modelu novog portala, koji je predložen od strane Instituta, na portalu nema mjesta forumu. Gradonačelnik je spomenuo i kako je pokrenuta internet peticija za vraćanje foruma na portal, koju je potpisalo svega pedesetak osoba, što je pokazatelj da za forumom na gradskom portalu ne postoji veći interes građana.

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, izjavio je kako je odlukom Općinskog suda u Velikoj Gorici, ugovor o izgradnji sportske dvorane proglašen ništavnim, te je temeljem te odluke Uprava za sustav javne nabave izdala mišljenje prema kojem se cijeli postupak javne nabave u ovom slučaju mora ponoviti.

Barbara Grđan Odrčić (HDZ) postavila je gradonačelniku pitanje o sudbini gradskog poduzeća VG Plin, te pitala kakvi su planovi sa Klubom 100?

Gradonačelnik Barišić odgovorio je kako tvrtka VG Plin nije ustrojena kako treba, niti može preuzeti na sebe distribuciju plina u Velikoj Gorici. Budući je zima pred vratima, Grad je morao naći odgovarajuće rješenje i dogovorena je suradnja sa Gradskom plinarom Zagreb s kojom je potpisan ugovor na 10 godina. Sa dosadašnjim direktorom raskinut je ugovor i postavljen je direktor-volonter, a VG Plin će najvjerojatnije biti likvidiran do 31.12. ove godine.

Klub 100 je u velikim financijskim problemima, trenutno je u blokadi i potrebno je oko 250.000 kn da se izvuče iz blokade. Što će biti s njim odlučit će se nakon nalaza revizije.

Na temu VG Plina i ugovora sa Gradskom plinarom Zagreb, pitanje gradonačelniku je postavio i predsjednik Vijeća Goran Beus Richembergh. On je izrazio žaljenje zbog potpisivanja ugovora sa Gradskom plinarom, te iznio stav kako su i Grad i Gradonačelnik prevareni tim ugovorom, jer je distribucija plina sada komercijalna, a ne više komunalna djelatnost.

Gradonačelnik Barišić je odgovorio kako je u protekle 4 godine plin uveden u samo dva naselja, te da građani imaju velike troškove grijanja zbog nedostupnosti plina. Svjestan je da će jednog dana Velika Gorica morati imati svoje društvo za distribuciju plina, ali u ovom trenutku ne postoje uvjeti za to.

Goran Beus Richembergh postavio je i pitanje zamjeniku gradonačelnika Ervinu Kolarcu o formiranju HNK Gorica i jamstvu od milijun kuna koje je tom klubu izdao grad preko Zajednice športskih udruga.

Zamjenik gradonačelnika Kolarec odgovorio je kako je cilj nove gradske vlasti vratiti gorički nogomet na nogometnu kartu Hrvatske. Dogovorena je fuzija Poleta iz Buševca i Radnika i stvoren je stožerni gradski klub. Novi klub omogućit će kvalitetniji rad sa mladim naraštajima, a sredstva ZŠU predviđena za ova dva kluba su objedinjena.

Vijećnik HNS-a Zdravko Lučić osvrnuo se na premještanje ureda Službe Gradskog vijeća u prizemlje zgrade gradske uprave, čime je po njegovom mišljenju gradonačelnik ponizio Gradsko vijeće. Upitao je gradonačelnika hoće li pronaći novi prostor za Službu Gradskog vijeća? Lučić je izrazio i stav kako je Gradsko vijeće medijski izolirano, te je apelirao na gradonačelnika da čini nešto, kako bi Vijeće dobilo više prostora u programima RVG-a i Televizije Turoplje.

Gradonačelnik Barišić je odgovorio kako mu nikada nije bila namjera obezvrijediti Gradsko vijeće. Rekao je kako u prizemlju zgrade postoje zadovoljavajući uvijeti za rad, te da si sam građane prima u prizemlju zgrade gradske uprave.

Odgovorio je i kako on više nema veze sa medijima, te da mu je žao što i Gradsko vijeće nije prezentiralo što je radilo u prvih 100 dana.

Potpredsjednica Vijeća Tajana Amšel Zelenika pitala je gradonačelnika kada će biti osvijetljena biciklistička staza od Velike Gorice do Velike Mlake. Gradonačelnik je odgovorio kako se za sljedeću godinu planira osvjetljavanje staze od Auto Centra Zubak do Velike Mlake, za što će biti utrošeno milijun kuna.

Vesna Marijetić iz DC-a postavila je pitanje o obnovi Palmotićeve, Cesarčeve i Lučićeve ulice, odnosno kada će biti asfaltirane.

Zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos je rekao, kako je u dogovoru sa predstavnicima stanara tog naselja dogovoreno da se radovi obustave, dok se ne riješi pitanje vodovodnih i odvodnih instalacija.

Vijećnicu Marijetić zanimalo je i kako teče upis stanova u katastar i gruntovnicu. Zamjenik gradonačelnika Kos odgovorio je kako se upis i dalje nastavlja, unatoč brojnim problemima na koje se nailazi.

Vesna Gjurković (HSLS) postavila je pitanje u vezi izgradnje pješačke staze u ulici Seljine brigade u Starom Čiču, te o obustavi postupaka javne nabave za obnovu osnovnih škola, poebno vezano uz obnovu OŠ Ščitarjevo.

Gradonačelnik je izrazio razumijevanje problema žitelja Starog Čiča, te obećao da se pri projektiranju i rekonstrukciji voditi računa i o nogostupu.

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec odgovorio je, kako je u slučaju OŠ Ščitarjevo Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave donijela odluku 30. lipnja 2009. godine, kojom je poništila odluku o odabiru od 13. svibnja 2009., zbog nezakonitog postupanja bivše vlasti. Kolarec je dodao kako će svi radovi na obnovi OŠ Ščitarjevo biti gotovi 20.10.2009.

gv32 gv3