Grad Velika Gorica

Gradsko vijeće | Vijesti

2. sjednica Gradskog vijeća

2. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice započela je aktualnim satom, tijekom kojeg su gradski vijećnici postavili niz pitanja gradonačelniku Draženu Barišiću i njegovim zamjenicima Stjepanu Kosu i Ervinu Kolarcu. Vijećnik HDZ-a Ante Šimunović postavio je pitanje o statusu Televizije Velika Gorica, te o troškovima bivših gradskih čelnika za mobitele i mobilni internet. Gradonačelnik Barišić izjavio je kako je bivša gradska vlast dala pozajmicu TV Gorici u iznosu od 676.000 kuna, te da je Grad platio i radove kojim su uređeni prostori TVG-a u iznosu od 120.000 kn. Gradonačelnik je napomenuo i kako je u zadnjih 6 mjeseci, TVG imao rashode od 800.000 kn, a prihode od svega 8.000 kn.

Na pitanje o mobitelima, gradonačelnik Barišić je izjavio kako je donesen pravilnik o korištenju službenih mobilnih uređaja i da je njihov broj smanjen za trećinu. Gradonačelnik je potvrdio da su računi za mobilni internet bivšeg gradonačelnika Picule iznosili od 3.000 do 10.000 kuna, te da je bivši gradonačelnik samo u jednom danu, tijekom svog boravka u Litvi, potrošio 3.000 kuna na mobilni internet.

Ante Štrljić iz HDZ-a postavio je pitanja o gradnji sportske dvorane i pauk službe u Gradu. Gradonačelnik Barišić izjavio je kako će se gradnja dvorane nastaviti, čim se potpiše novi ugovor, budući je bivša vlast sklopila ugovor u vrijeme kad to zakon nije dopuštao. Gradonačelnik je postojeći koncesijski ugovor sa pružateljem usluge pauk službe ocijenio problematičnim, te najavio sastanak sa koncesionarom tijekom idućih dana.

Vijećnica HSP-a Vlatka Pejak pitala je gradonačelnika, da li je točno kako su sredstva po nekim stavkama proračuna, koja su bila predviđena za cijelu godinu, već potrošena. Gradonačelnik je potvrdio kako su sredstva po nekim stavkama potrošena, te da su se posebno intenzivno trošila tijekom predizborne kampanje.

Barbara Grđan Odrčić (HDZ) postavila je pitanje što gradonačelnik misli poduzeti u vezi s velikim brojem djece, za koju nema mjesta u velikogoričkim vrtićima. Gradonačelnik je odgovorio kako će grad osigurati dodatna mjesta u vrtićima za 150 djece, za što će biti izdvojeno 980.000 kuna, te će biti zaposleno 17 novih djelatnika u vrtićima.

Vesna Fabijančić Križanić (SDP) pitala je gradonačelnika tko su mu savjetnici, te zašto za današnju sjednicu nije pripremljen rebalans proračuna. Gradonačelnik je odgovorio kako za sada nema savjetnike, jer grad nema novaca za njih. Što se tiče rebalansa, gradonačelnik je izjavio kako je potrebno dobiti dodatne informacije, kako bi se rebalans kvalitetno pripremio.

Tajana Amšel Zelenika (DC) postavila je pitanje gradonačelniku što se želi postići pozivanjem na razgovore direktora gradskih poduzeća i ravnatelja ustanova, budući da njih imenuje i razrješava Gradsko vijeće. Gradonačelnik se obvezao dostaviti pismeni odgovor.

Vijećnike Zdravka Lučića (HNS) i Lea Lisca (SDP) zanimalo je zašto je gradonačelnik donio odluku o preseljenju Službe Gradskog vijeća i kojim sredstvima se financira preuređenje ureda. Gradonačelnik je odgovorio da se ne radi o velikim sredstvima, te da će se preuređenjem dobiti dodatni prostor za djelatnike Gradske uprave.

U stanci, nakon Aktualnog sata, vijećnici koalicije SDP-DC-HSLS-HNS osvrnuli su se na podatke koje je iznio gradonačelnik Barišić. Bivši gradonačelnik Tonino Picula potvrdio je kako je doista imao visoke troškove za mobilni internet, ali da tijekom svog mandata uopće nije koristio službeni mobitel. Vezano uz TVG, Picula je naveo kako je televizija od svog osnivanja ostvarila prihod od preko 80.000 kuna, uz troškove od 2 milijuna kuna.

Gradsko vijeće je izglasalo novi Statut Grada sa 14 glasova za i 13 protiv.

Sjednica je nastavljena izvješćima o radu gradskih ustanova, koja su većinom prihvaćena jednoglasno. Rasprava se razvila nakon izvješća o radu Pučkog otvorenog učilišta, kojeg je iznijela ravnateljica Senka Bulić. Ante Šimunović (HDZ) ustvrdio je kako se POU pretvorilo u privatno kazalište, te da su ostale djelatnosti učilišta zanemarene, nauštrb kazališta.

Tenzije u vijećnici najviše je podigla 13. točka dnevnog reda – Prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelovanju upravnih tijela Grada Velike Gorice, kada je odbijen prijedlog gradonačelnika Barišića o novom ustroju gradske uprave. Gradonačelnik i vijećnici koalicije HDZ-HSS-HSP-HNS ocijenili su takvu odluku pokušajem opstrukcije rada gradonačelnika.