Grad Velika Gorica

Vijesti

Deveta godina provedbe EU projekta Svako dijete ima pravo na obrazovanje

Približava se kraj školske godine 2023./24. pa tako i završetak ovogodišnjeg projekta Svako dijete ima pravo na obrazovanje. Odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju u inkluzivnim uvjetima danas je postavljeni standard u vrtićima i školama Grada Velike Gorice.

Ovaj projekt provodi se u velikogoričkim osnovnim školama već 9 godina, zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Projekt podrazumijeva školovanje djece s teškoćama u razvoju u redovnom odgojno-obrazovnom sustavu uz podršku pomoćnika u nastavi te omogućava njihovo uključivanje u školu, zajednicu i društvo.

Djeca s teškoćama u razvoju, uz podršku pomoćnika u nastavi polaze školu u blizini svoga doma zajedno sa svojim vršnjacima. Zahvaljujući takvoj podršci, djeca ostvaruju svoje pravo na obrazovanje u školi koja je inkulzivna i podržavajuća, a to utječe na njihovu uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Važan i nezaobilazan dio rada pomoćnika u nastavi odnosi se na osamostaljivanje djece s teškoćama jer pomoćnici u nastavi usmjeravaju dijete, ohrabruju i pomažu djeci u onim situacijama kada je to nužno. Sve zajedno dugoročno pozitivno utječe na njihov život i odrastanje te im otvara mogućnost daljnjeg školovanja, a time i zapošljavanja i osamostaljivanja.

Projekt je omogućio zapošljavanje pomoćnika u nastavi, financiranje njihovih plaća i osposobljavanje. Financijska vrijednost projekta je 654.340,80 € (od čega su bespovratna sredstva 380.000,00 €).
Školsku godinu završava 92 učenika uz podršku 88 pomoćnika u nastavi čime se izravno ostvaruje njihovo pravo na primjeren oblik školovanja. Projekt poboljšava odrastanje i kvalitetu života djece, njihovih obitelji te utječe na pozitivnu klimu u školi i zajednici.

2024 B2 tisak_4