Grad Velika Gorica

Obavijesti

Pokazno-terenska vježba Civilne zaštite „VG Potres 2022“

czOve subote u Parku Franje Tuđmana održat će se Pokazno-terenska vježba Civilne zaštite „VG POTRES 2022“. Vježba se organizira temeljem Godišnjeg plana vježbi civilne zaštite Grada Velike Gorice za 2022. godinu uz potporu Veleučilišta Velika Gorica zbog jačanja pripravnosti sustava civilne zaštite Velike Gorice za odgovor na posljedice razornog potresa.

Prema scenariju vježba počinje u 10 sati nakon što je područje središnje Hrvatske pogodio je potres. Prema prvim informacijama iz Seizmološke službe Republike Hrvatske potres je bio magnitude od 6,3 po Richteru (intenzitet VIII stupnjeva MSC) s epicentrom na području sjevernih obronaka Vukomeričkih gorica, pri čemu je hipocentar potresa (žarište) bio na dubini od oko 5.000 metara. Potres se osjetio i na širem području Zagreba i Zagrebačke županije. Prema prvim informacijama iz pogođenog područja, najveće posljedice zabilježene su na području Grada Velike Gorice, naselja Novo Čiče, Staro Čiče, Vukovina, Mraclin i Buševec uz nastanak velikih oštećenja na stambenim objektima, kao i na objektima javnih sadržaja. U potresom pogođenoj zoni prevladava individualna stambena izgradnja i stambene zgrade do visine četiri-pet katova novijeg datuma uz poštivanje normi protupotresne gradnje s vertikalnim i horizontalnim serklažama, tako da i uz značajna oštećenja nema veći broj potpuno urušenih objekata.

Ova vježba bit će dobar pokazatelj pripremljenosti raspoloživih operativnih snaga, prvenstveno profesionalne vatrogasne postrojbe i pripadnika DVD-ova s području Grada Velike Gorice. U vježbi će se provoditi akcije spašavanja i pružanja pomoći ugroženom stanovništvu, a bit će angažirani komunalni kapaciteti i građevinska mehanizacija za čišćenje prometnica i uspostavu nesmetanog prometovanja.