Grad Velika Gorica

Vijesti

Počinje gradnja rotora – od ponedjeljka nova regulacija prometa

kolarevaPrometne gužve središtem Velike Gorice, uskoro postaju prošlost. Završetkom školske godine počinje i najavljena rekonstrukcija raskrižja Kolareve ulice i Ulice Matice hrvatske i to izgradnjom kružnog toka.

Kružni tokovi pokazali su se kao izuzetno zahvalno prometno rješenje u mnogim europskim, pa i hrvatskim gradovima. Osiguravaju bolju propusnost, smanjuju vrijeme čekanja na privozima, a sigurnost prometovanja na samim raskrižjima je značajno veća. Ujedno se smanjuje i negativni utjecaj na okoliš, jer će kraće čekanje na križanju rezultirati manjom bukom i emisijom ispušnih plinova iz motornih vozila.

Oko kružnog raskrižja su predviđene jednosmjerne, metar široke biciklističke staze širine te pješačke staze širine dva metra. Kružni kolnik će od pješačkih i biciklističkih površina dijeliti zeleni zaštitni pojas širine 1,5 – 2 m.

Nova regulacija prometa (PDF)

Tijekom radova u Velikoj Gorici će se odvijati posebna regulacija prometa i javnog prijevoza. Građane molimo za razumijevanje i strpljenje. Bit će u početku privikavanja, ali ljetni su mjeseci i promet je manji nego tijekom godine pa vjerujem da ćemo svi zajedno lakše prihvatiti nove prometne pravce, a s početkom nove školske godine dočekat će nas potpuno uređeno raskrižje i završen kružni tok. To je dodatna prometna mjera kojom jamčimo sigurniji odlazak u školu naše djece, što nam je prioritet – izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Za vrijeme izvođenja radova u skladu s privremenom regulacijom prometa sav promet koji se odvija Ulicom Ljudevita Posavskog iz smjera Zagreba, osim lokalnog prometa kojem je odredište prije gradilišta, preusmjeriti će se u Kolodvorsku ulicu s glavnim tokom južno u Ulicu Andrije Kačića Miošića, nastavno po Ulici Andrije Kačića Miošića do raskrižja s Kurilovečkom ulicom, nadalje Kurilovečkom ulicom nazad do Ulice Matice hrvatske, a odatle nastavno postojećim prometnim pravcima.
Autobusni promet će se također preusmjeriti u glavni tok obilaznog pravca, osim dijela autobusnih lokalnih linija koji će se nastavno od raskrižja Ulice Andrije Kačića Miošića i Kurilovečke ulice voditi dalje Ulicom Andrije Kačića Miošića do Ulice Stjepana Fabijančića Jape, kojom će prometovati do Autobusnog kolodvora u Velikoj Gorici.