Grad Velika Gorica

Vijesti

Održan seminar 'Participativno upravljanje prirodnim resursima' u Velikoj Gorici

eko1U Velikoj Gorici je održan prvi seminar u sklopu projekta „Participativno upravljanje prirodnim resursima“ na kojem su sudjelovali predstavnici gradskih ureda i tvrtki, udruga te zainteresirani građani.

Seminar je zamišljen kao polazišna točka za daljnji razvoj modela uključivanja građana u upravljanje prirodnim resursima na području Grada Velika Gorica. Jedna od daljnjih aktivnosti je i radna grupa koju će činiti predstavnici udruga, gradskih ureda, institucija i ostalih zainteresiranih, a bit će službeno osnovana od strane gradske uprave te će se baviti problematikom upravljanja prirodnih resursa. Fokus rada grupe bit će šume i vode na području Grada, njihovo upravljanje i zaštita u svrhu održivog razvoja. Predstavnici Hrvatskih šuma predstavili su osnovne karakteristike i stanje šuma na području Velike Gorice i na koji način se njima upravlja, a predstavnici Hrvatskih voda izložili su vodne potencijale podzemnih i nadzemnih voda na području Velike Gorice.

„U ovom projektu želimo surađivati sa civilnim sektorom, građanskim inicijativama i svim zainteresiranim građanima na području grada u kreiranju boljih i učinkovitijih politika upravljanja prirodnim dobrima kojima raspolaže Velika Gorica“ – naglasio je g. Marko Ružić, voditelj Odjela za zaštitu okoliša u Upravnom odjelu za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Velika Gorica.

Na seminaru je prisustvovao i gost iz Francuske iz grada Grenoblea, g. Olivier Bertrand, koji je predstavio kako građani u Grenoblu upravljaju vodnim poduzećem koje je prije bilo u privatnom vlasništvu, a sada je u javnom.

„Grad Grenoble je prvi u Francuskoj proveo remunicipalizaciju vodoprivrede nakon što je od 1960-tih godina ta usluga bila u privatnom vlasništvu. Cilj je prije svega bio snižavanje cijene vode i povećanje njene kvalitete. Upravo zbog korupcijske afere prošle lokalne vlasti i rasta cijena vode, Zelena stranka i građani su uz dugotrajnu borbu vratili upravljanje u ruke onih koji vodu i koriste. Današnja stabilna cijena vode za potrošače osigurava stalna ulaganja u infrastrukturu i održavanje visoke kvalitete pitke vode.“ – objasnio je g. Olivier Bertrand, vijećnik u Gradu Grenoblu i predsjednik uprave Eaux de Grenoble, vodnog komunalnog poduzeća.

“Ovim projektom želimo osnažiti i motivirati građane Velike Gorice da sudjeluju u procesima donošenja odluka vezanih uz upravljanje prirodnim resursima. Aktivna uloga građana i otvorenost i transparentnost javnih institucija dovode do dijaloga, suradnje i povećavaju vjerojatnost da će se donijeti kvalitetnije odluke, na zadovoljstvo svih dionika“, rekla je Petra Andrić, iz DOOR-a.

Seminar su organizirale udruge Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG, Društvo za oblikovanje održivog razvoja DOOR, Udruga gradova, ODRAZ i Grad Velika Gorica u sklopu projekta Participativno upravljanje prirodnim resursima koji se sufinancira sredstvima EU i ureda za udruge RH u sklopu programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2012. Izgradnja lokalnih partnerstava za otvorenu vlast i borbu protiv korupcije u odgovornom upravljanju
prirodnim resursima.

eko2