Grad Velika Gorica

Vijesti

Aglomeracija Velika Gorica: Očekuje se potvrda JASPERS-a za realizaciju projekta

IMG_5961Na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda danas je održana konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić podsjetio na važnost projekta uređenja samog uređaja i gradnje kanalizacijskih mreža u Lukavcu i Donjem Turopolju.

– Znamo da nam je uređaj star, iako ima drugi stupanj pročišćavanja, potrebna je izrada novog. Bit će to moderan uređaj rađen prema svim europskim standardima s trećim stupnjem pročišćavanja. Ujedno, ovim projektom, vrijednim 55 milijuna eura, građani Lukavca i Donjeg Turopolja konačno će dobiti kanalizacijske mreže – istaknuo je gradonačelnik Dražen Barišić.

Radna verzija studije projekta Aglomeracije poslana je stručnjacima JASPERS-a na pregled i odobrenje, a konačna potvrda očekuje se do konca svibnja nakon čega se može raspisati natječaj za izvođenje radova. VG vodoopskrba d.o.o. u suradnji s Gradom Velika Gorica radi na ishođenju lokacijskih i građevinskih dozvola te rješavanju imovinskopravnih pitanja. Od ukupno 22, ishođene su građevinske dozvole za 20 projekata, a za dva projekta je ishođenje u tijeku. ž

Na konferenciji je direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak istaknuo kako će projekt financirati iz EU fondova sa 70 posto, dok će preostali iznos osigurati Grad i VG Vodoopskrba. Dio tih sredstava, Vodoopskrba će prihodovati i od Grada Zagreba, jer je riješen problem koji je trajao 20 godina. Naime, za određena zagrebačka naselja obavljana je usluga pročišćavanja, a za to Vodoopskrba nije primala naknadu.

- Potpisan je Ugovor o pružanju usluge pročišćavanja otpadnih voda i plaćanju razlike količina pročišćenih otpadnih voda za naselja Hrašće, Odra i Mala Mlaka između Grada Zagreba, Vodoopskrbe i odvodnje, VG Vodoopskrbe i Grada Velika Gorica. Temeljem tog ugovora naplatili smo svoja potraživanja s osnova pročišćavanja stvarnih količina otpadnih voda za 2012., 2013., 2014. i 2015. godinu i to u iznosu od 1.460.000,00 kn. tako ćemo i u buduće s tog naslova prihodovati 500 tisuća kuna na godišnjoj razini – istaknuo je direktor VG Vodoopskrbe Stjepan Rak.

IMG_5958IMG_5952IMG_5951IMG_5955