Grad Velika Gorica

Iz medija

Svi će velikogorički mališani imati mjesto u vrtiću

vrticNakon što je sagrađen dječji vrtić u Velikoj Mlaki, na ljeto u Cvjetnom naselju, u Ulici Petra Svačića 12, počinje gradnja još jednoga vrtića u Velikoj Gorici, koji će moći primiti stotinjak djece u sedam odgojnih skupina.

Time će biti potpuno riješen problem smještaja djece vrtićke dobi u Velikoj Gorici, a gradnjom novog objekta nijedno velikogoričko dijete neće ostati neupisano.

Za vrtićku zgradu, jednokatnicu s dvostrukim vanjskim igralištem, u gradskom je budžetu predviđeno 17 milijuna kuna. Vrtić će imati ukupno sedam odgojnih skupina: dvije odgojne skupine za djecu jasličke dobi, dvije skupine za djecu vrtićke dobi te tri odgojne skupine za djecu s teškoćama u razvoju.

Važno za inkluziju

– Velika Gorica grad je prijatelj djece i u tom smjeru radimo i ostvarujemo projekte. Završetkom ovog vrtića i uređenjem još nekih kapaciteta ispunit ćemo svoje obećanje da će sva djeca u Velikoj Gorici imati mjesto u vrtiću. Posebno želim istaknuti kako će u njemu biti tri odgojne skupine za djecu s poteškoćama u razvoju – poručio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Prema planovima gradnje, u prizemnom dijelu zgrade uredit će se prostor za djecu s teškoćama u razvoju i djecu jasličke dobi, dok će prvi kat biti rezerviran za starije mališane, a uredit će se i prostorije za djelatnike kao i odvojena soba za smještaj oboljele djece.

– Objekt područnog vrtića Žirek u lošem je stanju jer nije građen namjenski za dječji vrtić, već je prije dvadesetak godina uređen i prilagođen za boravak djece. Kako zbog dotrajalosti objekta tako i zbog potrebe stvaranja inkluzivnih uvjeta za djecu s teškoćama u razvoju, odlučili smo srušiti stari i sagraditi novi vrtić. Gotova je projektna dokumentacija, a vanjski prostor bit će uređen i prilagođen djeci prema suvremenim pedagoškim zahtjevima i pravilima – kazao je Ervin Kolarec, dogradonačelnik Velike Gorice.

Čekaju 25 godina

Takav objekt velikogorički roditelji zasigurno zaslužuju jer na gradnju potpuno novog vrtića u središtu grada čekaju već 25 godina. Lani je, osim što je sagrađen vrtić u Velikoj Mlaki, nadogradnjom objekta smještenog iza Doma zdravlja osigurano dodatnih 70 mjesta.

Lana Kovačević / Večernji list