Grad Velika Gorica

Najave

Pridružite se Danu mimoza i pomozite aktivnosti u spriječavanju zloćudnih bolesti

mimoze5Dan mimoza nacionalni je dan borbe protiv raka vrata maternice, bolesti od koje svaka tri dana umre jedna žena u Hrvatskoj. Obilježava se treće subote u siječnju, a po drugi put obilježit će se i u Velikoj Gorici 18.siječnja.

Humanitarna akcija prodaje mimoza održat će se u subotu 18.siječnja od 10 do 13 sati na Tržnom centru i kod Pučkog otvorenog učilišta. Tom prilikom, osim da učine humanitarno djelo, građani će se moći informirati o prevenciji i liječenju ove bolesti.

Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka zajednički su pokrenuli inicijativu za prevencijom raka vrata maternice koji se na godinu u svijetu dijagnosticira u 500.000 novih slučajeva, a gotovo 250.000 žena umre od te bolesti. Uz ove dvije udruge događaj u našem gradu zajedno s njima organiziraju Grad Velika Gorica, Poliklinika Zahi i Veleučilište Velika Gorica.

U Hrvatskoj se na godinu otkrije oko 400 slučaja raka vrata maternice, dok sto oboljelih žena umire u jednoj godini od iste bolesti, no uz tu informaciju dodajmo da od ove bolesti ne bi trebala oboljeti ni umrijeti niti jedna žena.
Rak materničnog vrata može se spriječiti da nikada ne nastane, jer je njegov uzrok poznat. Humani papiloma virus ili skraćeno HPV je spolno prenosiva bolest koja se u gotovo 100% slučajeva povezuje s rakom materničnog vrata.