Grad Velika Gorica

Iz medija

Stari grad Lukavec: O povijesnim likovima učit će na dodir, a dočekivat će ih 'coprnica'

lukavecObnova dvorca Lukavec u Turopolju, koja traje već punih 14 godina, mogla bi napokon biti dovršena do kraja sljedeće godine. Posljednji su projekti rekonstrukcije, koja je počela hitnom intervencijom na krovu, završeni, a za dvorac je odabrano baš sve, od namjene i rekonstrukcije pojedine prostorije pa sve do namještaja koji bi se tamo trebao nalaziti, čime bi objekt ponovno trebao zasjati kao nekad.

U prirodnoj veličini

– Do 1848. dvorac je bio sjedište Plemenite općine turopoljske te će se njegov dio rekonstruirati prema povijesnim izvorima, a dio dvorca činit će novi sadržaji poput ugostiteljskog djela koji će se nalaziti u prizemlju – objasnila je Vesna Župetić, savjetnica za kulturu u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj Grada Velike Gorice.

Kako objašnjava Župetić, dosad su na dvorcu izvedeni restauratorski radovi u kapeli svete Lucije koja se nalazi na katu, restauriran je ulazni portal s grbom Plemenite općine turopoljske te povijesno ognjište i krušna peć u prizemlju.

– Prije desetak godina obnovljena su pročelja, međutim, ona se opet moraju obnavljati i to je prvo što će se i raditi – rekla je savjetnica za kulturu te dodala kako je dvorac u močvarnom području, zbog čega su i takvi zahvati češći.

Brigu o budućem izgledu staroga grada Lukavca preuzeo je arhitekt Željko Kovačić koji kao glavnu zanimljivost ističe “nastanjivanje” dvorca.

– Ispod stepenica u prizemlju dvorca bila je tamnica za vještice, a upravo će ondje posjetitelje dvorca dočekivati vještica u prirodnoj veličini. U prizemlju “coprnici” će društvo praviti stražar koji će stajati uz kamin, a na katu boravit će kaštelan u stanu kaštelana te župan – objasnio je arhitekt Kovačić te dodao kako će se sve o likovima u dvorcu, ali i prostorijama, moći pročitati na postavljenim ekranima na dodir.

Turopoljski top

Novost će biti i pristup tavanu dvorca gdje će se smjestiti turopoljski top, ali i interaktivna karta koja će posjetiteljima donijeti sve zanimljive lokacije Turopolja.

– U prizemlju dvorca nalazit će se suvenirnica, turistički ured te restoran koji će se prema potrebi, po ljeti širiti u dvorište koje će biti pošljunčano pranim šljunkom, tradicionalnim materijalom za dvorišta u Turopolju – objasnio je Kovačić te dodao kako će se u istočnom dijelu dvorišta nalaziti i ljetna, montažna pozornica.

Na katu će se, osim sobe kaštelana i sobe Plemenite općine turopoljske nalaziti i multifunkcionalna dvorana koja bi se, prema potrebi, mogla koristiti kao dvorana za koncerte i recitale, za predavanja, izložbe, ali i svečane večere.

Izvor: Večernji list