Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad pomaže obnovu kapele Ranjenog Isusa u Novom Čiču

cice1Grad Velika Gorica pomoći će obnovu kapele Ranjenog Isusa u Novom Čiču, izgrađene 1905. godine. Ugovor o korištenju sredstava u iznosi od 150.000 kuna iz gradskog programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara jučer su Župnom uredu Novo Čiče potpisali gradonačelnik Dražen Barišić i velečasni Siniša Hegedušić.

Radovi na obnovi kapele započeli su prošle godine i sada slijedi obnova dijela proičelja, nakon čega će biti obnovljeno i zvono.

- Prošle godine odrađene su prva i druga faza radova prema projektnoj dokumentaciji iz 2011.godine kada je započela obnova fasade na kapelici. Prije 6 godina proslavili smo i 100. godišnjicu izgradnje kapelice, ali vlaga je učnila svoje i malo po malo kapelica je oronula. Nekad je tu stajala i drvena nadstrešnica koju namjeravamo ponovno napraviti u sklopu ovog projekta kada bude gotova fasada. Uz pomoć Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice riješili smo dobar dio obnove, obnovljena je strana crkve uz cestu , ulaz u kapelu, a potom slijede ostali radovi, sve prema riješenju Ministarstva kulture i pod nadzorom konzervatorskog odijela iz Zagreba – rekao je župnik Hegedušić.

U ime Grada, gradonačelnik Barišić zahvalio se župniku Hegedušiću na gostoprimstvu, te su obojica u pratnji novinara obišla kapelicu, te razgledali njenu unutrašnjost.

- Ovo nije tako mala župa, pokriva dvije administrativne jedinice općina Orle i Velike Gorice, kroz dugi niz godina ima velike potrebe, i iz zahvalnosti velečasnom Hegedušiću i nadbiskupiji zbog doniranja zemlje Grad ima posebnu odgovornost sudjelovati u rekonstrukciji objekta – rekao je gradonačelnik Barišić i dodao kako radovi neće stati nakon obnove kapelice. Uslijedit će uređenje prometnice između škole koja se gradi u Novom Čiču, a želja je u skoroj budućnosti pored župne crkve napraviti pastoralni centar.

cice2cice3cice4cice5