Grad Velika Gorica

Vijesti

Velika Gorica osniva ekoregiju

austrija1Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić sa svojim je suradnicima iz gradskih odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša i komunalnih djelatnosti, te VG Poduzetničkog centra posjetio austrijsku Ekoregiju Kaindorf s ciljem upoznavanja njihovog načina provođenja projekata održivog razvoja i energetske učinkovitosti.

Ekoregija Kaindorf je neprofitna organizacija osnovana 2007. godine od strane gospodarstvenika i poduzetnika 6 austrijskih općina koje uspješno provode različite projekte na području obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša s ciljem smanjivanja emisije ugljičnog dioksida, a sve u skladu sa europskom energetskom strategijom EU 20-20-20.

Austrijske kolege prezentirali su svoju najbolju regionalnu praksu u svim fazama programiranja operativnih programa, pripreme, implementacije i evaluacije energetskih i ekoloških projekata (prezentirali su neke od svojih najvećih i najuspješnijih energetskih i ekoloških projekata) poput prozvodnje humusa iz otpadnog mulja, zamjene plastičnih vrećica recikliranim papirnatim, rekonstrukcije javnih zgrada po niskoenergetskom principu, ugradnje fotonaponskih ćelija, korištenja bicikala i elektro-skutera kao prijevoznih sredstava…

Budući da će i Velika Gorica sve više ulagati u ekološke projekte, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, raspravljalo se o osnivanju Ekoregije Velika Gorica i suradnji sa Ekoregijom Kaindorf koja će biti zadužena za prijenos stečenih znanja i vještina u istim projektima na lokalnoj razini.

Ekoregija Velika Gorica jedan je od projekata programa “Gorica 2020″, koji obuhvaća 20 ključnih projekata za razvoj i unaprijeđenje kvalitete života na području Velike Gorice do 2020. godine.

austrija2austrija3austrija4austrija5