Grad Velika Gorica

Iz medija

Vincekovo

vincekovo1Tišinu snijegom prekrivenih Vukomeričkih gorica ovoga je vikenda prekinula pjesma i veselje vinogradara i ljubitelja vina koji su slavili zaštitnika Svetog Vinka. Dan sv. Vinka je 22. siječnja te je Vincekovo jedan od pet zapovijedanih blagdana za vinogradare s kojim započinju radovi u novoj vinogradarskoj sezoni.

Prilika je to i da se u novoj godini okupi društvo u kletima i vikendicama na brežuljcima kraj turopoljske ravnice. Tradicionalno veliko okupljanje ljubitelja dobre kapljice bilo je i u Kostanjevcu.

Družba z Jajtine na svome brijegu (nadmorska visina 190 m) kod domaćina Nikole Hrvačića uvijek okupi veselo društvo na proslavi Vincekova. Domaće hrane, dobrog vina i pjesma ovdje nikada ne nedostaje, no prije nego krene proslava ima tu i ozbiljnog posla. Kako bi loza dobro rodila treba zarezati prvi trs, krstiti ga starim vinom, te objesiti kobasice kako bi urod bio bogat. Sve je to praćeno uz vinskog biskupe i njegove pomagače.

vincekovo3

Prilika je to i da se družbi ljubitelja vina priključe i novi pajdaši, svi oni koje su njihovi kumovi prvi puta doveli na brijege, a treba proći i zahtjevnu inicijaciju. Javno pred svima moraju dokazati da znadu dobro potegnut, i to na veselje publike – iz kahlice.

Plementaši u Vukomeriću

Vincekovo je ovoga vikenda tradicionalno obilježila i Plemenita opčina turopoljska. Nešto ozbiljnije nego na drugim proslavama, bez vinskih biskupa već sa vlč. Stjepanom Barićem, župnikom župe NBD Snježne iz Dubranca.

Plementaši su se okupili u Vukomeriću te prema običaju gospodar je na trsje objesilo kobasice, špek i šunku te zarezao par trsova i zalio ih vinom, a velečasni Barić je zazvao Božji blagoslov kako bi vinogradi svih okupljenih i turopoljskoga kraja bogato rodili.

I dok je pjesma kroz Vukomeričke gorice odjekivala do dugo u noć slijedeće jutro donosi nove obaveze. Vrijeme je da se započne i s pravim radovima kako bi i ove godine za Martinje imali dobro vino. Prilike za druženje biti će još jer će uskoro i ostali zaštitnici vinara i vinogradara, sv. Juraj, sv. Ivan, sv. Mihovil i sv. Martin. Svaki prilika za novo druženje u prekrasnim Vukomeričkim goricama.

Izvor: VG Danas