Grad Velika Gorica

Vijesti

Održana konferencija EU regions meet Croatia in the EU - Sustainable Energy Challenge for all

regeaBruxelles oduševljen konferencijom REGEA-e – Hrvatska među najboljima u EU u provođenju projekata održive energije
Pokazala je to konferencija održana pod imenom EU regije dočekuju Hrvatsku u EU – izazov održive energije za sve (EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for All) posvećena energetici, ulaganjima u energetske projekte, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Na konferenciji su sudjelovali zastupnici Europskog parlamenta, načelnici uprava Europske komisije, prva potpredsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso, visoki predstavnik Europske komisije Raphael Goulet, voditelj odjela za Hrvatsku, Austriju i Italiju unutar Uprave za regionalnu politiku koji je govorio o važnosti energetike u kohezijskoj politici EU i njenom utjecaju na Hrvatsku kao najnoviju članicu. William Gillett, moderator skupa, voditelj odjela Europske agencije za natjecanje i inovacije, naglasio je posebnu impresivnu činjenicu da Hrvatska gledano prema broju stanovnika čini tek 1% cijele EU, dok hrvatsko sudjelovanje u ukupnom financiranju kroz EU projekte putem Programa Inteligentna Energija za Europu, iznosi vrtoglavih 10%.

Organizator skupa, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske – REGEA, često se spominjala u govorima uzvanika – naime upravo je ova agencija prije dvije godine proglašena najboljom energetskom agencijom u EU od strane Europske komisije u kategoriji projekata za podizanje svijesti i lokalne inicijative, a prije nepuna dva mjeseca nagrađena je i prestižnom europskom nagradom European Solar Prize Award 2012. U spomenutom EU programu financiranja Inteligentna Energija za Europu, REGEA trenutno sudjeluje sa čak 6 projekata, a prema riječima ravnatelja Agencije, dr.sc. Julija Domca skup u Bruxellesu je potvrdio kako su znanje i inovativnost naš najvredniji resurs. Pokazali smo da već neko vrijeme, nogometnim rječnikom rečeno, igramo u Ligi prvaka. Hrvatska danas pred sam ulazak u EU, može ravnopravno konkurirati najvećim energetskim agencijama i uspješno voditi projekte širom EU. Danas su nam dobrodošlicu ukazali vodeći ljudi Europske komisije, što je dokaz da se -vizija, trud i naporan rad –uvijek višestruko isplate.

Zapaženi su bili i rezultati hrvatskih županija – Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Zagrebačke te Grada Zagreba. Posebno zanimljivo bilo je izlaganje župana Karlovačke županije Ivan Vučića, koji je opisao priču o uspjehu projekta za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora, prvotno osmišljenog kao županijski program 2009 od strane REGEA-e, čija je popularnost ubrzo prerasla u nacionalni program koji danas provodi gotovo 50 županija, gradova i općina diljem Hrvatske. Zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević premijerno je najavio projekt raspisivanja natječaja za ugovornu prodaju topline namijenjenu školama, kojim će lož ulje ustupiti mjesto ekološki prihvatljivijem energentu – biomasi. Na području Krapinsko-zagorske županije, prema prenešenom govoru županice Sonje Borovčak, istaknut je jedinstveni projekt u Hrvatskoj koji je provela REGEA – rekonstrukcija 17 osnovnih škola po nisko energetskom principu što je financirano pomoću sredstava Europske investicijske banke. Marijan Maras, pročelnik Gradskog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, prenio je govor gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, predstavivši Grad Zagreb u svojstvu predvodnika na području energetske održivosti u Jugoistočnoj Europi.
Na skupu je sudjelovao i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, budući da će i Velika Gorica sudjelovati u projektima održive energije.