Grad Velika Gorica

Vijesti

Projekt Udruge 'Ti si OK' – Zašto je cuga tuga?

alkohol1a Udruga “TI SI OK”, završava s Projektom „Zašto je cuga tuga?“ kojeg financira Grad Velika Gorica. Pijenje mladih predstavlja javno zdravstveni problem kojem smo u našem gradu pristupili vrlo ozbiljno i kroz mnoge aktivnosti unutar Kampanje Cuga je tuga.

Specifičnost kod pijenja mladih koja je uočena na navedenom projektu Udruge „TI SI OK“ jest da mladi piju rjeđe ali gotovo uvijek s namjerom da se i napiju. Za razliku od mladih, odrasli piju učestalo i prekomjerno. Mladi nažalost najčešće ne prepoznaje objektivne rizike pijenja ili ih svjesno prihvaćaju živeći danas i ovdje, uvjereni da neće biti nikakvih posljedica.

Često misle da su vršnjaci koji se napiju „cool“ i „fora“ te je stoga mlade važno educirati o objektivnim činjenicama pijenja alkohola te o njegovim posljedicama na fizičko i psihičko zdravlje. Osim toga, važno je sa mladima razvijati otvoren, blizak i ravnopravan odnos kako u školama i ostalim institucijama koje se bave mladima, tako i u vlastitim obiteljima.

U projektu je sudjelovalo 1012 učenika osmih razreda te učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola Grada Velike Gorice. Učenici su s velikom pažnjom i interesom slušali predavanje primjereno njihovom uzrastu o posljedicama konzumiranja alkohola i mogućnostima pozitivnih izbora u provođenju slobodnog vremena i druženja s vršnjacima. Projekt „Zašto je cuga tuga?“ odgovara rezultatima istraživanja Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Procjena rizičnih i zaštitnih čimbenika na području Grada Velike Gorice u svrhu planiranja prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih“.