Grad Velika Gorica

Vijesti

Prva faza projekta gradske šetnice

zagrebackaProstorom Velike Gorice prolazi glavni tranzitni cestovni pravac iz smjera Siska prema Zagrebu i obrnuto s prosječnim dnevnim prometom oko 40.000 vozila. Obzirom na tako veliki broj vozila koja svakodnevno prolaze kroz naš Grad kao i činjenicu da nakon izgradnje sjeverne obilaznice nije došlo do očekivanog preusmjeravanja tranzitnog prometnog toka iz gradskog središta (osim teretnog koji je na ulazu u Veliku Goricu prisilno prometnom signalizacijom preusmjeren na obilaznicu) odlučeno je da se sukladno UPU-u naselja Velika Gorica i Prometnoj studiji pokrene postupak realizacije prve faze šetnice kao pješačke zone.

Uvođenje pješačke zone planira se postupno, budući da još uvijek nije do kraja završena izgradnja glavne prometne infrastrukture na području Velike Gorice (autoceste, južne obilaznice i spojne ceste do Domovinskog mosta), a kao prijelazno rješenje predviđeno je uvođenje zone s jednim prometnim trakom u kontinuitetu u kojem je brzina motornog prometa ograničena na 30 km/h i to na dijelu od raskrižja Sisačka-Trg kralja Petra Krešimira IV-Trg kralja Tomislava do raskrižja Ul. S. Kolara-Zagrebačka-Ul. kralja D. Zvonimira.

Uvođenjem zone 30 km/h, motorni promet (uključujući i autobusni) odvijao bi se jednim prometnim trakom u smjeru prema Zagrebu, dok se na površini dosadašnjeg drugog prometnog traka predviđa ulično parkiranje, izvedba lijevih i desnih traka za skretanje, otoka koji će vodoravnom devijacijom uvjetovati smanjenje brzine i sl.

Realizacijom zone s ograničenjem brzine od 30 km/h smanjit će se propusna moć i razina uslužnosti Zagrebačke ulice i Trga kralja Tomislava što će se posebno osjetiti u brzini putovanja u tranzitu, a za posljedicu bi trebalo destimulirati tranzitno prometovanje užim gradskim središtem odnosno preusmjeriti ga na sjevernu obilaznicu.

Na taj način stvorili bi se sigurniji i boljih uvjeti za promet pješaka i biciklista što je preduvjet za uvođenje pješačke zone u Velikoj Gorici.

U prilogu se nalazi situacija prometnog rješenja uvođenja zone s ograničenjem brzine motornog prometa od 30 km/h u Velikoj Gorici

Prometno rješenje (PDF)