Grad Velika Gorica

Vijesti

'Preživio sam Vukovar i Ovčaru'

vukovarU utorak u župi NBDM u Velikoj Gorici u dvorani Nazaret, a u organizaciji velikogoričke Udruge ˝Zauvijek će živjeti Hrvatski ratnici˝, održano je svjedočanstvo „Put Vjere i Nade“ predstavljeno prema knjizi ˝Preživio sam Vukovar i Ovčaru˝ autora Vilima Karlovića. Tribinu je vodio Srećko Karić, autorov suborac i prijatelj, 70% vojni ratni invalid. Inače, obojica su bili pripadnici 1. gardijske brigade Tigrovi.

Knjiga govori o događajima pred i neposredno nakon pada Vukovara 1991. i strahotama koje je proživio autor knjige, ali i mnogi njegovi suborci i sugrađani. Knjiga zapravo govori o istini koja je te dane, ali i sve do danas obilježila Vukovar i Vukovarce. Govori i o događajima za koje i ne znamo, a o kojima država šuti.

Stotinjak nazočnih, na čelu sa župnikom Vladom Razumom, tribina je toliko dirnula da su pitanja gospodinu Kariću nakon završetka njegovog predstavljanja knjige samo navirala. Posjetitelji tribine iz prve ruke mogli su čuti izlaganje o vrijednostima žrtve koja se omalovažava kroz iskrivljivanje istine o Domovinskom ratu i argumente u opovrgavanju teorijeo o „izdaji Vukovara“ i tzv. „dogovorenog rata“. Prikazane su žrtve i zločini koji su počinjeni nakon pada grada kroz svjedočenje o stratištima vukovarske „kasarne“ Ovčare i Veleprometa.

Duhovnom dimenzijom je prožeto kompletno izlaganje s posebnim naglaskom na dokaze kako Božja prisutnost može učiniti nemoguće i potvrditi biblijsku istinu „Bogu je sve moguće!“ Poseban naglasak stavlja se i na snagu praštanja, jer naša pobjeda je potpuna samo ako svojom žrtvom i patnjom upravljamo tako da po uzoru na Isusa Krista oprostimo svim našim mučiteljima.

Inače, tribine o knjizi održavaju se u školama, po župama (kratkim 10 minutnim izlaganjem za vrijeme svete mise ili tribinama u župnim dvoranama), po gradskim kulturnim ustanovama, po inozemstvu (Švicarska, Austrija, Njemačka, SAD), a logistički ih prati Zadarska nadbiskupija. U Velikoj Gorici to je bilo ukupno 103. predstavljanje.