Grad Velika Gorica

Iz medija

Katarina, Dean i Kruno primili priznanja za herojsko spašavanje

krunoKatarina Prungl, Dean Grublješić i Kruno Kovačević ovogodišnji su dobitnici priznanja za “Naročit pothvat u zaštiti i spašavanju na području Republike Hrvatske” za 2012. godinu. Svečanosti održanoj u Zagrebu na kojoj su dobitnicima dodijeljena priznanja uz ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadrana Perinića nazočili su i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, izaslanik predsjednika i njegov savjetnik za obranu Zlatko Gareljić te mnogi drugi uzvanici i gosti.

Katarina Prungl, konobarica na trajektu Jadrolinije Petar Hektorović, nagrađena je zbog spašavanja muškarca iz automobila koji je sletio s Gata sv. Petra u hladno more.

Dean Grublješić, slučajni prolaznik, dobio je priznanje za spašavanje muškarca iz zapaljenog automobila na autocesti pokraj čvora Oštrovica.

Kruno Kovačević, susjed obitelji Kos, dobio je priznanje zbog spašavanja peteročlane obitelji Kos iz goruće kuće u Buševcu po kraj Velike Gorice.

DUZS dodjeljuje priznanja za naročit pothvat jednom godišnje pojedincu, pravnoj osobi ili skupini osoba za posebne zasluge u operativnim akcijama zaštite i spašavanja. Priznanja se dodjeljuju s ciljem senzibiliziranja hrvatske javnosti o tome da sustav zaštite i spašavanja čine pojedinci i hitne službe koji u jednom trenutku postaju heroji i nesebično izlažu opasnosti svoje živote kako bi spasili tuđi, istaknuli su iz DUZS-a.

Perinić je istaknuo da je namjera uprave “skrenuti pozornost na, uvjetno rečeno, male obične ljude koje, pored dokazane hrabrosti, krase još i skromnost i dobrota, koji se ne razmeću svojim djelima nego kroče kroz život vodeći se izrekom da svako ljudsko dobro dolazi od dobroga”.

– Uručujemo priznanje upravo onim ljudima čija je požrtvovnost lišila patnje i suza roditelje, rodbinu i prijatelje spašenih osoba – rekao je Perinić čestitajući dobitnicima.

Ministar Ostojić zahvalio je i čestitao dobitnicima na njihovim hrabrim djelima.

– U vrijeme kada se često govori o krizi morala, krizi vrijednosti, vaši postupci svjedoče o tome kako postoje ljudi koji su spremni staviti na kocku vlastiti život da bi spasili tuđi, koji to nisu učinili jer im je to u opisu posla i jer im je to dužnost, pa tim više vaša hrabra djela nadahnjuju, ohrabruju i šalju pozitivnu poruku svima – poručio je Deanu, Kruni i Katarini.

Izvor: Večernji list