Grad Velika Gorica

Vijesti

Moguće izvanredne mjere obrane od poplave

poplavaTijekom 28. listopada praćeno je stanje vodostaja rijeke Save, posebno zbog najave Hrvatskih voda koje su primile upozorenje od Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) da se tijekom 28. listopada očekuje vodni val Save. Hrvatske vode donijele su jučer rješenje o uvođenju redovnih mjera obrane od poplava na više dionica zbog porasta vodostaja na vodomjeru Jesenice i Jankomir. Hrvatske vode, na dionicama mjerodavnih vodomjera za koje su proglašene mjere obrane od poplava, provode mjere i aktivnosti propisane Državnim planom obrane od poplava (nadopunjeno 29.10.2012. u 8:00).

Tijekom noći 27./28. listopada zbog porasta vodostaja rijeke Save, Hrvatske vode donijele su Rješenje o uvođenju mjera pripremnog stanja obrane od poplava na više dionica. Državni centar zaštite i spašavanja primio je jutros od Hrvatskih voda – Glavnog centra za obranu od poplava sljedeće upozorenje:

„Prema najavi Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) tijekom današnjeg dana 28. listopada očekuje se vodni val Save na razini od 2800 m3/sec, odnosno na vodomjeru Zagreb mogući vodostaj iznad +450 cm, tj. uspostava izvanrednih mjera obrane od poplave na dionicama obrane grada Zagreba i Zagrebačke županije.“

Obzirom da se pri toj visini vodostaja (+450 cm), aktivira kanal Sava-Odra, Županijski centar 112 Zagreb obavijestio je Policijsku upravu zagrebačku da se pripreme za eventualno zatvaranje prometnica koje idu preko kanala.

Trenutačna razina Save na navedenom točci Zagreb je 359 cm odnosno 1,2 metra ispod izvanrednih mjera. Na tom mjestu rijeka Sava raste oko 5 cm na sat. Vodostaj Save na mjernoj stanici Rugvica, odmah preko puta velikogoričke Sop Bukevske, u 16 sati je bio na razini od 600 cm odnosno Sava je ovdje u posljednjih 24 sata narasla za više od 6 metara. Redovne mjere obrane od poplave za ovo područje se pokreću nakon 720 cm.

Za vrijeme poplave 2010. godine nasip je pukao na razini Save od 9 metara pa trenutno nema opasnosti za stanovnike, a situacija se prati.