Grad Velika Gorica

Vijesti

Gradsko vijeće zaustavilo projekt Radne zone Rakitovec

vijeceGradsko vijeće Grada Velike Gorice, na danas održanoj 27. sjednici, nije prihvatilo prijedlog odluke gradonačelnika Dražena Barišića o prodaji zemljišta u Radnoj zoni Rakitovec zainteresiranim investitorima. Ovom odlukom Gradskog vijeća, projekt Radne zone Rakitovec zaustavljen je do daljnjeg.

- Velika Gorica postala je talac svih nas u Gradskom vijeću – iskren je za govornicom bio potpredsjednik Vijeća Vladimir Pavišić i tako najbolje opisao ozračje i rad gradskog predstavničkog tijela.

Za prijedlog odluke gradonačelnika Barišića glasalo je 9 vijećnika, troje iz HDZ-a, te vijećnici DC-a, HSS-a, HSP-a i nezavisna vijećnica Branka Malnar. Vijećnici iz “suprotne frakcije” HDZ-a pridružili su se tijekom glasovanja koaliciji SDP-HNS-HSLS koja nije podržala prodaju zemljišta u radnoj zoni.

Tako, nakon nekoliko godina pripreme projekta Radne zone Rakitovec i 12 milijuna kuna utrošenih na njezino uređenje – radna zona i dalje ostaje zatvorena za zainteresirane investitore, a Velika Gorica ostaje bez novih radnih mjesta i komunalnih doprinosa.

Tijekom rasprave svi su vijećnici redom izrazili podršku projektu radne zone, te izrazili spremnost da glasaju za njega u slučaju “bolje pripremljene dokumentacije”, te izmjene modela ustupanja zemljišta investitorima. No, sasvim je razvidno kako je zaustavljanje projekta rezultat međustranačkih i unutarstranačkih sukoba i zauzimanja pozicija za lokalne izbore sljedeće godine. Jasno je kako u postojećoj konstelaciji snaga u Gradskom vijeću od Radne zone u Rakitovcu neće biti ništa.

Gradonačelnik Barišić, ipak ne želi odustati od Radne zone.

- Doći ću sa prijedlogom ove odluke i na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća i od nje neću odustati jer je to moja obaveza prema građanima Velike Gorice, posebice prema nezaposlenima – rekao je Barišić.

Neki od vijećnika smatrali su kako je jedini cilj prodaje zemljišta nadoknaditi manjak u proračunu, koji je “očito katastrofalan”. Gradonačelnik Barišić ih je demantirao podacima o izvršenju proračuna u ovoj godini.

- U prvih šest mjeseci ove godine ostvarili smo proračunski višak od 8,17 milijuna kuna. Kada se tome pridoda preneseni minus iz proteklih godina, bilježimo manjak od 1,8 milijuna kuna. Usporedite to sa drugim gradovima u Hrvatskoj i njihovom financijskom situacijom – dodao je gradonačelnik.

Unatoč činjenici da prijedlog odluke o prodaji zemljišta nije usvojen, gradonačelnik Barišić može biti zadovoljan političkom pobjedom prilikom glasovanja jer je većina vijećnika vladajuće (?) koalicije danas stala uz njega.

Na sjednici su usvojeni Odluka o granicama područja naselja u Gradu Velikoj Gorici i Zaključak o davanju suglasnosti za reprogramiranje kredita kojim se grade sportska dvorana i groblje u Kušancu.

Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata kojom se odobrava dulje radno vrijeme ugostiteljskim objektima na području Velike Gorice vikendima, u iduća dva mjeseca, podijelio je i vladajuću i oporbenu koaliciju. Ipak, odluka je većinom glasova usvojena.