Grad Velika Gorica

Najave

Matičin četvrtak o rječniku kajkavskog književnog jezika

muzejU četvrtak, 24. svibnja 2012., u okviru Matičina četvrtka u Muzeju, u Muzeju Turopolja u 19.00 sati bit će održano predavanje o Rječniku hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika.

Predavanje će održati dr. sc. Željka Brlobaš i Tatjana Vukadinović, prof., suradnici Odjela za povijest hrvatskoga jezika i povijesnu leksikografiju, Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb.

O čemu se pisalo i što se objavljivalo na kajkavskom jeziku na području sjeverozapadne Hrvatske u razdoblju od 16. do 19. stoljeća?
Djela su to najrazličitijih namjena i karaktera: leksikografska, nabožna, povijesna, publicistička, administrativna, medicinska, a jezik kojim su pisana imao je status književnoga jezika.

Povijesni je Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika rječnik čiji su izvori za leksičku građu upravo ta djela nastala na području sjeverozapadne Hrvatske u razdoblju od 16. do 19. stoljeća. Rječnik je osmišljen u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a prvi je svezak objavljen 1984. godine i do danas je objavljeno 12 svezaka.