Grad Velika Gorica

Vijesti

Jurjevske spelancije u Kurilovcu

dijanezevic1Kako je izgledalo Jurjevo na turopoljskom gruntu u stara vremena, mogli su jučer vidjeti gosti na imanju obitelji Dianežević u Kurilovcu.

Prikaz Stjepana Šipušića pod nazivom “Jurjevske spelancije”, uz Jurjevski krijes i Jurjaše u ophodu nazočnima je pikazao i umivanje djevojke, povratak blaga s paše, te “magičnu” moć pepela s krijesa. U prikazu su sudjelovali članovi OSS Seljačka sloga iz Buševca, te KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice.

- Jurjevo i jurjevski običaji nisu do sada bili dovoljno iskorišteni u promociji našeg kraja. Vjerujem da će i ovaj projekt obitelji Dianežević to promijeniti, te da će Jurjevo postati jedan od brendova našeg kraja, posebice u razvoju seoskog turizma koji ima važnu ulogu u strategiji razvoja turizma Velike Gorice – rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Uz gradonačelnika Barišića i direktora Zračne luke Zagreb Tončija Peovića, Jurjevskim spelancijama nazočili su brojni gosti iz gospodarskog, kulturnog i društvenog života Velike Gorice i Turopolja. Uz prikaz Jurjeva održano je i malo proštenje s domaćim proizvodima turopoljskih obrtnika.

Inače, ovaj program je zamišljen kao početna i završna točka turističkih obilazaka u Velikoj Gorici. Goste i turiste bi se dočekalo na starom imanju, ponudilo s domaćom hranom i pićima, te prikazali se stari običaji.

dijanezevic2dijanezevic22dijanezevic3dijanezevic4dijanezevic41dijanezevic5dijanezevic51dijanezevic6dijanezevic7dijanezevic8dijanezevic81dijanezevic9