Grad Velika Gorica

Iz medija

Barišić: Građani su mi važniji od političara

drazen-govorU svom posljednjem izdanju velikogorički “Reporter” objavio je intervju sa gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem. Gradonačelnik je komentirao nagrade i priznanja koji su u posljednje vrijeme stigli u Veliku Goricu; realizaciju glavnih gradskih pojekata i investicija; političke odnose u gradu, a najavio je i svoju kandidaturu na idućim izborima za gradonačelnika.

Velika Gorica je u posljednjih pola godine dobila tri priznanja: krajem prošle godine proglašena je najuređenijim velikim gradom kontinentalne Hrvatske; potom je proglašena najsigurnijim velikim gradom u Hrvatskoj, te se popela na 8. mjesto najuspješnijih gradova Hrvatske u istraživanju mjesečnika Forbes i Ekonomskog instituta. Što kao gradonačelnik kažete na to i da li i investicije prate ove uspjehe?

Sva ta priznanja čine me ponosnim na grad koji vodim i na sve naše sugrađane. Isto tako, sva ta priznanja samo potvrđuju kako razvijamo Veliku Goricu u pravom smjeru i kako Velika Gorica svakim danom postaje sve poželjnije mjesto za život. Ove godine dovršit ćemo neke od kapitalnih projekata, poput nove sportske dvorane, otvorit ćemo Radnu zonu Rakitovec – Turopolje, dolaze nam velike investicije poput Zračne luke i Hrvatske pošte, proveli smo informatizaciju izdavanja građevinskih akata… Sve to čini me uvjerenim kako će u naš grad i u narednim godinama stizati nove nagrade i kako će se Velika Gorica i dalje uspinjati na listama najuspješnijih gradova u Hrvatskoj.

Počela je građevinska sezona prije više od mjesec dana. Koja su gradilišta aktualna?

Trenažna sportska dvorana,3 etapa I faze groblja u Kušancu, I faza proširenja groblja u Dubrancu.
Iz programa pojačanog održavanja to su uređenje platoa ispred doma u Bapču, održavanje ceste za Rastek u Ključić Brdu, održavanje s proširenjem ulice Mišerići Marekovići u Poljani Čičkoj, održavanje Ulice u Kobiliću, uređenje Ulice Pašinec . To su samo neki od projekata. jasno treba reći i da se gradi škola u Novom Čiču, pred otvaranjem je ambulanta u istom mjestu, a uskoro nas očekuje i postavljanje ribarske kuće na jezeru Ježevo. Pred ugovaranjem je sanacija mrtvačnice u Vukovini, a pred ponovljenim natječajem uređenje mrtvačnice u Velikoj Buni. U pripremi je natječaj za izgradnju javne rasvjete od škole u Vukovini do Gornjeg Podotočja. Nažalost, trenutno stoji gradnja odvodnje u Donjem Turopolju. Naime, HDZ-ova Vlada prošle je godine osigurala milijardu kuna za investicije, od tih je 600 milijuna kuna utrošeno za gradnju objekata poput odvodnje. A mi smo dobili veći dio kolača i pokrenuli smo projekte. I što se sada događa? Zakopali smo nekoliko ulica jer je bilo obećano da ćemo nastaviti dalje, a sada Hrvatske vode šute. Ukoliko aktualna Vlada ne nastavi s investicijama prošle, stanovnici Donjeg Turopolja neće tako brzo imati završenu kanalizaciju. Eto, tu je prilika onima koji kritiziraju da lobiraju i učine nešto za svoj grad. U fazi smo donošenja važnih prostornih planova – II izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada, urbanistički plan uređenja naselja Velika Gorica, urbanistički plan uređenja ŠRC jezera Novo Čiče…

Radna zona Rakitovec je spremna za investitore ili se još završava?

Spremna je. Radna zona je opremljena prometnicama i komunalnom infrastrukturom, vodovodom i kanalizacijom. Napravljen je i izračun cijena gradskog zemljišta i pripremljeno je sve za natječaj s pokazateljima namjene i veličine površine. Dakle, investitori mogu doći i mi ćemo ih sa zadovoljstvom primiti. No, ne zaboravimo na još dvije zone. Proizvodnu zonu Vukovinsko polje i gospodarsku zonu Kušanec – istok koje su također u fazi opremanja.

Kako ste zadovoljni punjenjem proračuna i stanjem na računu Grada?

Proračun se ove godine puni predviđenom dinamikom i uz očekivane projekte koji dolaze u Veliku Goricu očekujem da će se godina što se proračuna tiče završiti pozitivno. Točno je da bilježimo minus u prošloj, ali uzimajući u obzir realnu ekonomsku situaciju i uspoređujući stanje s drugim gradovima iz okruženja ali i cijele Hrvatske, mislim da možemo biti zadovoljni. Bili bismo i zadovoljniji, odnosno završili bi godinu bez minusa da vijećnici Gradskog vijeća nisu opstruirali prodaju zemljišta, za koju smo mogli dobiti i više od tih 10 milijuna. Poznato vam je da smo pribavili procjenu Porezne uprave za prodaju zemljišta iza Goričanke, da su postojali i zainteresirani kupci koji bi gradnjom novih pogona otvorili radna mjesta za naše ljude, no Gradsko je vijeće reklo ne prodaji.

vodotoranj


Naš grad nije dobio koncesiju za vodocrpilište Kosnica već je ona pripala zagrebačkoj županiji. Sada ste, koliko znamo, podigli tužbu, no, zašto niste reagirali ranije?

Zanimljivo je kako određeni ljudi vole izokrenuti stvari u trenucima kako im odgovara. Čuo sam za prozivanje, a najglasniji u tome je gospodin Ivan Šuker, koji je bio član Vlade RH onoga trenutka kada je Vlada donijela rješenje da se koncesija za vodocrpilište daje Zagrebačkoj županiji. A mi smo kao Grad, odnosno naše poduzeće VG vodoopskrba poduzeli sve što smo mogli i to ima svoj slijed. Moram reći cijelu kronologiju. 27. lipnja 2007. Vg Vodoopskrba podnijela je zahtjev za dodjelu koncesije za zahvaćanje vode sa izvorišta Kosnica. Godinu dana kasnije poslana je požurnica za rješavanje navedenog predmeta, a 8. kolovoza 2008. poslano je i Očitovanje na dopis nadležnog Ministarstva uz prilaganje potrebne dokumentacije. 11. svibnja 2010., dakle dvije godine kasnije kako se ništa ne događa, Vodoopskrba šalje Dopis kojim ponovno traži očitovanje nadležnog Ministarstva o statusu zahtjeva za dodjelu koncesije. Uz dopis od 19. travnja 2011, šaljemo i kopiju katastarske situacije s ucrtanim lokacijama zdenaca na vodocrpilištu, zahtjev za osnivanje prava građenja na zemljištu radi dodjele koncesije te dopis Hrvatskim vodama za dostavu Elaborata o vodoistražnim radovima za zdence na vodocrpilištu Kosnica. 16. prosinca 2011. dolazi Rješenje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva kojim se odbija zahtjev Vodoopskrbe za dodjelu koncesije. 13. siječnja 2012. Vodoopskrba podnosi upravnu tužbu Upravnom sudu u Zagrebu koju nam 19. ožujka odbacuju kao neosnovanu, a 23. ožujka poziv da se uredi tužba i tužbeni zahtjev što je i učinjeno 29. ožujka putem odvjetničkog ureda. To je cijela kronologija slučaja iz kojeg se vidi da se godinama pokušavala dobiti koncesija, a da ni sada od toga nismo odustali.

I što sada?

Čekamo odluku suda i onda ćemo vidjeti kako ćemo postupati dalje. Postoji jedan kvalitetan prijedlog za sve, ali o njemu – kad bude jasno definiran.

Puno se u gradu govori o sukobu Vas i Šukera. U kakvom ste sada odnosu?

Ne bih želio trošiti prostor i vrijeme na objašnjavanje odnosa između mene i gospodina Šukera. Mislim da smo na tu temu sve rekli i da je jasno tko je kakvog stava. Zašto je gradski odbor HDZ-a pod njegovim predsjedanjem odlučio stopirati jednu tako dobru investiciju koja bi otvorila nova radna mjesta i napunila gradski proračun, ne želim komentirati. To pitajte njega.

Kad već govorimo o odnosima unutar stranke, završeni su izbori, HDZ je dobio novog predsjednika pa i kompletno vodstvo. Kako ste zadovoljni?

Ono što mi je drago jest to da je HDZ počeo raščišćavati s prošlošću. To mi se čini izuzetno važnim. Stari način upravljanja, zastarjela retorika više neće imati prolaza. Mogu reći i da mi je drago što su u neka tijela ušli gradonačelnici gradova što će doprinijeti operativnosti stranke. Osjećam energiju za promjenom koja se osjeti upravo među ljudima operativne razine i to je dobro i za Veliku Goricu i projekte koji se moraju napraviti.

Spominjete završetak infrastrukturnih projekata u Gradu. Dosta puta do sada smo čuli kako će se Gorica promijeniti dolaskom Hrvatske pošte, proširenjem Zračne luke…Što konkretno očekujete od tih projekata?

Kad govorimo o Hrvatskoj pošti, znate i sami da je to projekt koji predviđa izgradnju Distributivnog centra pošte, 2000 radnih mjesta i jasno uplatu od komunalnog doprinosa za izgradnju u gradski proračun. Ista je situacija i s proširenjem Zračne luke. To su projekti koji će unaprijediti život Grada i građana, koji će donijeti novu vizuru Velike Gorice ali i omogućiti izgradnju komunalne infrastrukture koja nam nedostaje. Predstavnici koncesionara Zračne luke bili su već na nekoliko sastanaka kod nas, razgovarali smo o brojnim temama i projektima koje možemo zajedno ostvariti i vjerujem da ćemo u tome i uspjeti. I taj projekt, kao i neki drugi, moraju biti imperativ. Politički je neodgovorno u ovakvoj ekonomskoj situaciji kakva vlada, a Gorica je ipak u investicijskom zamahu, projekte odbijati. Zajednički interes svih političara u Velikoj Gorici mora biti jedino Velika Gorica, boljitak grada i svako radno mjesto. Ne smije se dogoditi da se projekti koji mogu donijeti puno dobroga građanima, odbijaju zbog osobnih interesa ili političkih neistomišljenika. Tu ne smije biti politiziranja.

kasunic3

Čini se da ga u Gorici ipak ima?

Vi znate da sam ja na ovu funkciju došao iz poduzetništva, a ne iz politike. I, moram Vam priznati da su me lokalni političari strašno razočarali. Čini mi se da su jako umorni. Mislim da su razgovori koje vode samo prazna priča i nisu konstruktivni. Dosta mi je ispravljanja tuđih grešaka, koje se osjete na brojnim projektima. Grad se mora voditi efikasnije, a za to treba imati čiste ruke. Ja ih imam i mi sada imamo veliku povijesnu šansu i oko takve prilike ne smije biti nikakvog politiziranja. Svi koji su sa mnom ikada pokušali popričati znaju da sa, otvoren i spreman na dijalog te da sam spreman poslušati i uvažiti kritiku na račun gradske uprave, ako je u njoj problem. Prema tome, alibi političari koji stalno kritiziraju nešto u Gorici me ne zanimaju, te sam shvatio da sam najbolje savjete, najbolje ideje, pohvale i pokude dobivao, ne od političara, već od građana. Zato sa svojim timom želim otvoriti kanal za komunikaciju s građanima gdje će mi moći govoriti što misle, žele i trebaju. Političari nastupaju iz pozicije svojih osobnih i stranačkih interesa i zato će uvijek kritizirati, što god učinio i kakvu god odluku donio. Neovisna istraživanja i nagrade ipak su vjerodostojniji pokazatelj stanja u našem gradu. A, najvjerodostojniji i najvažniji pokazatelj, za mene je mišljenje naših sugrađana. Sa njima sam u stalnom kontaktu, slušam njihove savjete, prijedloge i primjedbe. Upravo to stalna, otvorena komunikacija s građanima i uvažavanje njihovog mišljenja glavni je razlog nagradama i visokim ocjenama koje je Velika Gorica dobila. I zato su mi važne konzultacije s građanima koje ću provoditi, kao što uostalom i provodim već kroz razgovore u slučaju Velkom, sa vjerovnicima, sa proizvođačima i prodavačima na zelenoj tržnici i sa vlasnicima poslovnih prostora.

Nije li to izbjegavanje odgovornosti ili potvrda da ne možete sami donijeti odluke?

Konzultacije s građanima najviši su oblik demokratski uređenog društva. Ne zaboravite da su mene izabrali građani i da njima odgovaram. Za mene je sasvim normalno da čujem njihovo mišljenje, njihove želje i da u skladu s time, ali jasno uvažavajući propise i zakone, tako i postupam. Zato i jesam stalno na terenu. Nema mjesnog odbora u kojem nisam bio, za koji ne znam što se radi i koje su mu potrebe. Najlakše je donijeti samostalnu odluku pa kako kome se ona svidjela, no ja ne želim biti zatvoren i bez sluha za potrebe mojih Velikogoričana. Jer, svaka odluka bitna je zbog njih i njihovq, odnosno našeg zajedničkog ugodnog života u Velikoj Gorici. I za svaku, tako donesenu odluku, uvijek ću preuzeti odgovornost.

Kažete da političari ne funkcioniraju kako bi trebali. Znači li to da ni vaša vladajuća koalicija ne funkcionira?

Iskreno mislim da su predsjednici stranaka koalicije toliko dugo u goričkoj politici u raznim kombinacijama zajedno ili na suprotnim stranama da je njima ovakva situacija normalna. Moje je mišljenje da treba biti više otvorenosti, više uvažavanja različitih mišljenja i da bi čelni ljudi stranaka trebali shvatiti da njihovi stavovi nisu uvijek najispravniji i da bi trebali saslušati argumente i drugih članova stranke. To je nešto što sam govorio i kada sam govorio o unutarstranačkim stvarima – treba uvažavati svakog člana i svakog čovjeka, te skup razmišljanja pretočiti u adekvatni stav.

I koalicija ali i vi kao gradonačelnik ušli ste u zadnju godinu mandata. S obzirom na sva dosadašnja iskustva planirate li još jedan mandat?

Da. Iskustva su tu da nam pomognu sagledati stvari i pomognu u odlučivanju. Sigurno ću se kandidirati za još jedan mandat jer mislim da započeti posao treba i završiti. U četiri godine teško je, posebice kad su ovakva ekonomska vremena, ostvariti sve što želite i što ste obećali građanima za bolji život. Puno je toga napravljeno, ali i puno je toga još za napraviti. Mislim da sam svojim dosadašnjim radom pokazao da to mogu i vjerujem da će mi rađani dati priliku da nastavim.

Izvor: Reporter