Grad Velika Gorica

Vijesti

Forbes: Velika Gorica se popela na 8. mjesto najuspješnijih gradova u Hrvatskoj

gradovi1U svom svibanjskom izdanju poslovni mjesečnik Forbes objavio je rezultate ovogodišnjeg istraživanja o hrvatskim gradovima koji su najbolji za život i poslovanje. Velika Gorica je u odnosu na prošlu godinu napredovala za 4 mjesta, odnosno popela se sa prošlogodišnjeg 12. na 8. mjesto ljestvice, koja obuhvaća 127 hrvatskih gradova.

Istraživanje pod nazivom „Gradovi koji pokreću Hrvatsku“ mjesečnik Forbes provodi u suradnji sa Ekonomskim institutom Zagreb. Istraživanjem je obuhvaćen niz pokazatelja Ministarstva financija i FINE pomoću kojih se ocjenjuje efikasnost gradskih uprava i uvjeti poslovanja u gradovima. Među njima su pokazatelji o zaposlenosti, dobiti poduzetnika, subvencijama poduzećima, rashodi za obrazovanje po stanovniku i sl.

Velika Gorica najbolje je rangirana u kategorijama „Ostvarene dobiti u 2010.“ i „Gradskih subvencija poduzećima“. U obje navedene kategorije Velika Gorica je rangirana kao 4. grad u Hrvatskoj. U kategoriji „Prihod po zaposlenom“ Velika Gorica se nalazi na 9. mjestu. Unatoč padu ukupnog broja zaposlenih, Velika Gorica našla se među 20 najuspješnijih gradova i u kategoriji „Rast / Pad zaposlenosti“. O razmjerima gospodarske krize najbolje govori podatak kako su od 127 gradova u Hrvatskoj, samo Sveta Nedjelja i Poreč ostvarili rast broja zaposlenih, dok je ostalih 125 gradova zabilježilo pad broja zaposlenih u 2010. godini.

- Nakon što je Velika Gorica proglašena najuređenijim velikim gradom Hrvatske, nakon što smo nedavno prema pokazateljima Ministarstva unutarnjih poslova svrstani kao najsigurniji veliki grad u Hrvatskoj, sada smo u istraživanju Forbesa i Ekonomskog instituta uvršteni među deset najuspješnijih gradova Hrvatske. Sva ova neovisna istraživanja i dobivene nagrade jasno pokazuju da uspješno razvijamo naš grad i da je Velika Gorica jedno od najpoželjnijih mjesta u Hrvatskoj za život. Ove godine dovršit ćemo neke od kapitalnih projekata, poput nove sportske dvorane, otvorit ćemo Radnu zonu Rakitovec – Turopolje, dolaze nam velike investicije poput Zračne luke i Hrvatske pošte, proveli smo informatizaciju izdavanja građevinskih akata… Sve to čini me uvjerenim kako ćemo sljedećih godina biti još bolje rangirani na popisima najuspješnijih gradova u Hrvatskoj – prokomentirao je rezultate istraživanja gradonačelnik Dražen Barišić.

Popevši se na 8. mjesto najuspješnijih gradova u Hrvatskoj, Velika Gorica pretekla je gradove poput Rovinja, Čakovca i Samobora.

gradovi2