Grad Velika Gorica

Najave

Dan narcisa

narcis1Humanitarna akcija „Dan narcisa“, posvećena borbi protiv raka dojke i ove godine je održana u Velikoj Gorici. Na nekoliko lokacija u gradu, članice udruge “Edukacijom protiv raka dojke” Zagrebačke županije, prodajom narcisa prikupljale su sredstva edukativne i preventivne programe udruge.

Njima su se kao i prethodnih godina pridružili čelni ljudi Velike Gorice, gradonačelnik Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec, saborski zastupnici, te druge osobe iz javnog života grada.

Udruga “Edukacijom protiv raka dojke” organizira mamografska snimanja mobilnim mamografom koje koriste žene od 40 do 50 godine života. Kroz sve programe koje provode, uključujući i nacionalni MAMMA program, korisnice programa su od 18 do 69 godina starosti. Mnogo se pridodaje i edukaciji o samopregledu.

Programe udruge pomaže i Grad Velika, a najvećim dijelom i sama Zagrebačka županija dok danom narcisa uz prikupljanje sredstava osvještavaju žene o ovoj bolesti.

Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli 2500 žena dok ih preko 900 od ove zloćudne bolesti umre, po čemu je među glavnim uzročnicima smrti kod žena. Tumor na dojki žene, a pojavljuje se i kod muškaraca, može se pojaviti već u kasnim tinejdžerskim godinama, a najviše se pojavljuje nakon 40 godine života.

narcis2narcis3narcis4narcis5