Grad Velika Gorica

Vijesti

Za uređenje odlagališta otpada ove godine 2,7 milijuna kuna

procistac1Ove će se godine u uređenje odlagališta otpada u Mraclinskoj Dubravi uložiti 2,7 milijuna kuna. U tom iznosu sa 1,1 milijuna sudjeluje Fond za zaštitu okoliša dok se razlika namiruje iz sredstava korisničkih uplata za odvoz i zbrinjavanje otpada.

Tako će se, rečeno je na današnjem kolegiju gradonačelnika, zamjenika i pročelnika Grada Velike Gorice, u 2012. godini otvoriti dvije nove kazete za odlaganje otpada, budući da su postojeće pri kraju kapaciteta. Izgradit će se interna prometnica, precrpna stanica za procjedne vode, javna rasvjeta te hidrantska mreža.

Podsjetimo kako je odlagalište otpada u Mraclinskoj Dubravi jedno od najuređenijih odlagališta u Republici Hrvatskoj. S takvim standardom, a radi brige za okoliš i lokalno stanovništvo, Grad Velika Gorica želi nastaviti i u budućnosti, pa je prema planu procjene u sljedećem trogodišnjem razdoblju za Mraclinsku Dubravu predviđeno ukupno 9 milijuna kuna.

S obzirom na zakonsku regulativu da krajnji korisnik plaća odvoz i zbrinjavanje otpada, VG Čistoća je regulirala cijene za krajnje korisnike. Naime, od 2008. kada je uveden sustav naplate po volumenu, korisnicima je umanjena cijena za 20 posto, što se namirivalo iz općih prihoda gradskog proračuna. Budući da Zakon o otpadu ne predviđa takvo postupanje, a i s obzirom na ekonomsku situaciju, VG Čistoća je novim cjenikom regulirala zakonsku obvezu, koja je uzrokovala i poskupljenje korisnicima. U sadašnju cijenu odvoza i zbrinjavanja otpada uračunata je i naknada za izgradnju objekata i nabavu uređaja za gospodarenje otpadom od 0,015 kn/l ali i odvoz i zbrinjavanje otpada s divljih deponija.

Dodatno se prilikom usklađivanja cijena VG Čistoća vodila načelom socijalne pravednosti, pa je stoga značajnije podignuta cijena usluga korisnicima u zgradama kolektivnog stanovanja, budući da je, zbog tehničke nemogućnosti određivanja točne količine otpada preuzete od korisnika individualnih objekata, ta cijena do sada bila znatno niža od cijene koju su plaćali stanovnici u obiteljskim kućama.

Gospodarstvenicima, odnosno pravnim subjektima cijena je uvećana samo za iznos fiksne naknade, kao jedna od mjera podrške razvoju gospodarstva koje je generator sveg ostalog razvoja.