Grad Velika Gorica

Vijesti

Na «Matičinom četvrtku» objavljeni su rezultati Matičina književnog natječaja

maticaNakon kratke zimske pauze, Ogranak MH Velika Gorica otvorio je novu sezonu «Matičina četvrtka». Na 55. susretu Ogranak je predstavio najbolje radove Matičina književnog natječaja 2011. godine koji je, za proznu formu «kratka priča» pisanu kajkavskim ili hrvatskim standardnim jezikom, raspisan 1. listopada i trajao je do 25. prosinca 2011. godine.

Nakon pjesme (Turopoljske divje rože) koju je izveo ansambl «Zlatne godine», predsjednik Ogranka Stjepan Rendulić obrazložio je osnovne postavke i predočio podatke Natječaja. Prispjelo je 76 radova od 47 autora (iz cijele Hrvatske i dva rada iz inozemstva). Kajkavskim jezikom napisano je 10 radova, a hrvatskim standardnim jezikom 66 radova. Posebno je naglasio da su Prosudbenom povjerenstvu predani pristigli radovi bez navoda njihovih autora i predstavio Bernardinu Petrović, predsjednicu Prosudbenog povjerenstva koja je, uz Đurđu Parać i Božidara Prosenjaka, odlučivala o najboljim radovima.

-Od šest kratkih priča u užem izboru, dakle to su «Klet», «764 dana» i «Črne furtak» na kajkavskom te «Prvi otkos u jutro.. », «Maslačak» i «Izgubljene žene» na standardnom jeziku, Povjerenstvo je odlučilo da se nagrada Ogranka Matice Hrvatske Velika Gorica, za najbolju kratku priču u 2011. na kajkavštini, dodijeli priči «Črne furtak», a na hrvatskom standardnom jeziku priči «Izgubljene žene»- rekla je Bernardina Petrović, predsjednica Povjerenstva.
Povjerenstvo nije imalo nimalo lagan zadatak jer se ovaj put na natječaj prijavio velik broj autora s vrlo dobrim radovima.

Predsjednik Ogranka je objavio imena autora, s obzirom da Povjerenstvo nije znalo tko su autori radova, jer su radovi bili označeni samo šiframa.
Najbolju kratku priču «Črne furtak» napisala je Slavica Grgurić Pajnić iz Delnica, a «Izgubljene žene» Ljiljana Meštrić iz Novog Marofa.
Priču u užem izboru «Klet» i «Prvi otkos u jutro… » napisala je Slavica Sarkotić iz Vukojevca Donjeg (Lekenik), «764 dana» Andrea Pongračić iz Zagreba, a «Maslačak» Anđelka Korčulanić iz Splita.
Autorice su bile prisutne na Četvrtku te pročitale svoje radove.

Predsjednik Ogranka podijelio je nagrade svima autoricama užeg izbora (knjige iz naklade Matice hrvatske), a autoricama najboljih radova dodao još turopoljski suvenir – Turopoljsku podgutnicu, preteču kravate.

Nakon toga ansambl «Zlatne godine» izveo je još jednu pjesmu i tako se susret, u zanimljivom i prohladnom tonu, priveo kraju.