Grad Velika Gorica

Vijesti

Obilježavanje Međunarodnog dana volontera i Europske godine volontiranja u Velikoj Gorici

volonteriU Velikoj Gorici održana je zanimljiva tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera i Europske godine volontiranja pod nazivom „Zašto (ne)volontiramo?“ koju je svečano otvorio gradonačelnik Dražen Barišić.

Gosti tribine bili su prof. dr.sc. Renato Matić – pročelnik Odsjeka za sociologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Suzana Strunjak – ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica, te Josipa Mihić – znanstvena novakinja na Odsjeku za poremećaje u ponašanju Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zaključci tribine odnose se na poticanje odgoja za volontiranje počevši od predškolske dobi, razvijanje empatije kod djece i mladih, osiguravanje organiziranog volonterstva na lokalnoj razini, izrada jasne političke strategije koja promovira ideju volonterstva, smanjivanja birokratskih zapreka i strukturiranje volonterskog rada. Osim navedenog, prijedlog je da se izradi brošura o volontiranju na lokalnoj razini.
Na tribini su sudjelovali predstavnici udruga, gradskih ustanova, srednjih i osnovnih škola te učenici Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perešina.

Volontiranje kao neizostavni dio svakog uređenog demokratskog društva predstavlja društveno važnu temu kojoj ćemo svakako aktualizirati na jednoj od naših slijedećih tribina.