Grad Velika Gorica

Vijesti

Izglasan gradski proračun za 2012. godinu u iznosu od 266 milijuna kuna

vijeceGradsko vijeće Grada Velike Gorice na svojoj je 21. sjednici, većinom glasova izglasalo proračun za 2012. godinu u iznosu od 266 milijuna kuna. Na sjednici su prihvaćeni i rebalans proračuna za 2011. godinu, te novi iznos roditeljskih uplata za gradske vrtiće.

Pred sam početak sjednice, gradske je vijećnike na ulazu u Pučko učilište dočekalo dvadesetak roditelja koji su nezadovoljni najavljenom promjenom visine roditeljskih uplata za vrtiće organizirali potpisivanje peticije.

Nakon aktualnog sata uslijedile su rasprave o rebalansu proračuna za 2011. i proračunu za 2012. godinu. Rebalansom proračuna umanjeni su planirani prihodi Grada za 38 milijuna kuna, a rashodi za 41 milijun kuna. Smanjenje prihoda najvećim je dijelom rezultat nerealiziranja kredita za gradnju sportske dvorane i groblja u Kušancu, koji je “prebačen” na sljedeću godinu. Oporbeni vijećnici kritizirali su činjenicu da se rebalans donosi svega dva dana prije kraja godine.

Proračunom za 2012. godinu predviđene su uštede u svim segmentima, ali vodeći računa o stvaranju preduvjeta za rast zaposlenosti, brige za socijalno najugroženije skupine društva, očuvanju standarda i kvalitete života Grada, zaštiti okoliša i podizanju razine kvalitete javnih usluga Grada.

Gradsko vijeće donijelo je i odluku o promjeni visine roditeljskih uplata za vrtiće, odnosno njezina povećanja sa 550 na 650 kuna. U obrazloženju ove odluke, gradonačelnik Barišić naveo je kako čak četvrtina gradskog proračuna, gotovo 60 milijuna kuna otpada na financiranje vrtića, te da je zadnje poskupljenje vrtića u Velikoj Gorici bilo prije šest godina. I sa ovom novom cijenom, velikogorički vrtići su među jeftinijima u Hrvatskoj jer se u gradovima slične veličine visine roditeljske uplate kreću između 700 i 800 kuna.

- Od 2254 djece u velikogoričkim vrtićima, roditelji njih 1673 plaćaju punu cijenu, dok olakšice ostvaruju roditelji 581 djeteta. Među njima su invalidi Domovinskog rata, obitelji koje su u sustavu socijalne skrbi, roditelji djece sa teškoćama u razvoju, samohrani roditelji. Isto tako, roditeljima koji imaju dvoje ili više djece u vrtiću, cijena se umanjuje za svako drugo i svako sljedeće dijete za 25% – otkrio je gradonačelnik Barišić.