Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad skrbi za osobe s posebnim potrebama

inv1Međunarodni dan invalida obilježen je proteklog tjedna tradicionalnim susretom naših sugrađana s osobnim potrebama i gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića. Osim toga, velikogorički Dom zdravlja dobio je vrijednu donaciju Grada Velike Gorice – ginekološki stol koji će omogućiti preglede ženama s invaliditetom.

- Vrlo je lijepo što je ovo omogućeno jer tako žena može samostalno, bez ičije pomoći, doći na pregled i izaći na stol. Njima to puno znači u njihovoj samostalnosti, a nama u provođenju zdravstvene zaštite žena – kaže dr. Mihaliničić.

Ovakav pregled uz dodatnu pomoć donosio je cijeli niz problema pa su ga žene s invaliditetom u najvećoj mjeri izbjegavale.

Stol za preglede, vrijedan nešto manje od 40 tisuća kuna, nažalost je tek jedan od pet takvih u cijeloj Hrvatskoj. I to je jedan od iskoraka koji Grad Velika Gorica čini za poboljšane statusa osoba s invaliditetom u našeme gradu, moglo se čuti na tradicionalnom druženju održanom u utorak u Gradskoj vijećnici na kojemu su se susreli s gradonačelnikom Draženom Barišićem i zamjenikom Ervinom Kolarcem.

Iako su ovakvi susreti i još jedna prigoda da se istaknu problemi s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću prevladale su pohvale na učinjene pomake. Tako su gosti iz županijskih udruga koje ukupljaju osobe s invaliditetom istaknuli kako je Velika Gorica svijetli primjer u odnosima prema njihovim članovima.

- Pokušavamo riješavati kako pojedinačne tako i opće probleme i nadam se da smo u ovoj godini načinili još jedan iskorak. Nažalost godina je bila recesijska, ali smo se trudili sredstva racionalno koristiti – kaže Darko Matić, savjetnik za pitanja osobama s invalidetom.

Dodaje kako od važnijih stvari treba istaknuti kombi za prijevoz osoba s invaliditetom i sportsku dvoranu koju su dobili na korištenje, uklanjanje arhitektonskih barijera, pa i upravo pristigli ginekološki stol. Do kraja 2013. godine nastavit će raditi na ispunjavanju svih 63 mjera iz Strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

Kombi vozilo za osobe s invalidetom promijenio je život mnogima, poručili su okupljeni. Kombi je u proteklih 10 mjeseci imalo preko 380 izlazaka, što za potrebe prijevoza do zdrastvenih ustanova u Zagrebu, ali i prijevoza na kulturna i sportska događanja diljem Hrvatske i šire na kojima sudjeluju goričke osobe s invaliditetom. Zbog velike potrebe zatražili su od gradonačelnika dodatnog vozača za kombi.

- Kombi vozilo mora biti maksimalno iskorišteno, već sada se vidi da je jedan vozač premalo. Kombi ne služi nikome za luksuz nego za životne potrebe osobama koje imaju pravo na njega – kaže gradonačelnik Dražen Barišić. Dodaje da će se posebna pažnja u narednom razdoblju posvetiti organiziranju stručnih skupova o problematici s kojom se susreću osobe s invaliditetom.

Procjenjuje se da 11 posto stanovništva u Velikoj Gorici čine osobe s invaliditetom.

inv2inv3inv4inv5