Grad Velika Gorica

Vijesti

Dani jabuka u Velikoj Gorici

jabuke1Otvoreni su Dani jabuka u Velikoj Gorici. Velikogoričani u Srednjoškolskom centru jabuke mogu razgledati i isprobati danas do 17 sati i sutra do 16 sati.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Dražen Barišić, napominjući kako se voćarstvo Velike Gorice razvija, a uskoro će ciklus biti zaokružen početkom rada Distributivnog centra s hladnjačom.

Ovo su 10. dani jabuka u organizaciji Grada, a prije toga su bile dvije izložbe u organizaciji Zagrebačke županije.
Vlada RH Velikoj Gorici dala zemljište za potrebu gradnje Distributivnog centra s hladnjačom i nakon brojnih pokušaja, Distributivni centar izgrađen je u radnoj zoni Rakitovec i vrlo brzo će biti spreman za rad, zahvaljujući Gradu Velikoj Gorici, Zagrebačkoj županiji i Poljoprivrednoj zadruzi zagrebački voćnjaci.

- Prije deset godina imali smo 35 ha plantažnih voćnjaka jabuka, a danas ih imamo 250. Uz jabuke u posljednje se vrijeme sade breskve, nektarine, šljive i trešnje, a poznati smo već polako i po malinama i kupinama. Velikogorički voćari kroz sve ove godine imaju potporu Grada u programima putem kojih dobivaju bespovratna sredstva : sufinanciranje nabavke sadnica, sufinanciranje sustava navodnjavanja, protugradnih mreža i osiguranja. Godišnje Grad izdvoji pola milijuna kuna nepovratnih sredstava čime prednjačimo ne samo u Zagrebačkoj županiji već i šire – izjavio je gradonačelnik Barišić.

Jasno je da tako ozbiljna proizvodnja zahtjeva zatvoreni sustav kako bi se proizvodi mogli i plasirati na tržište po dobroj cijeni. Prije nekoliko godina kupljena je sortirnica, smještena kod jednog od najvećih voćara, a s početkom rada Distributivnog centra s hladnjačom bit će preseljena u njega. U budućnosti predstoji uz Distributivni centar s hladnjačom napraviti i tvornicu za preradu voća i povrća.

Uz gradonačelnika, izložbu su posjetili njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Stjepan Kos, predsjednica Gradskog vijeća Vesna Škare Ožbolt, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević te saborski zastupnici Ivan Šuker, Ivan Šantek, Ivanka Roksandić i Marijana Petir. Program otvorenja obogatili su pjesmom i plesom članovi zbora Turopoljska zvona i Folklornog ansambla Turopolje.

jabuke2jabuke3jabuke4jabuke5