Grad Velika Gorica

Vijesti

Crveni križ provodit će edukaciju stanovništva, a Grad nabaviti opremu za potrebe djelovanja prigodom elementarnih nepogoda

bukevje1Grad Velika Gorica i gradsko društvo Crvenog križa provest će u sljedećoj godini edukaciju stanovništva o ponašanju i samopomoći prigodom elementarnih nepogoda, a Crveni križ će se opremiti dodatnom opremom potrebnom za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu.

Glavni su to zaključci s jučer održanog Radnog sastanka Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice. Članovi Stožera okupili su se u osnovnoj školi u Bukevju te u proširenom sastavu, s predstavnicima Javne Vatrogasne postrojbe, vatrogasne zajednice i svih dobrovoljnih vatrogasnih društava, analizirali situaciju postupanja prilikom prošlogodišnje rujanske poplave, rezimirali dosad učinjene korake te postavili nove ciljeve.
U kvalitetnoj raspravi koja se vodila često se puta čula rečenica – ne ponovilo se. No, istovremeno je istaknuto kako se u datom momentu, u situaciji s kojom se mnogi nisu nikada susreli, učinilo strahovito puno. Nedostaci koji su primijećeni odnose se na potrebu bolje komunikacije oko dopremanja vreća s pijeskom kao i potrebu postojanja rasvjete za noćno djelovanje.

bukevje2bukevje3bukevje4bukevje5

Gradonačelnik Dražen Barišić i ovom je prigodom zahvalio svima koji su sudjelovali u obrani od poplave kao i u sanaciji nakon nje. Između ostalog, naveo je kako će Grad Velika Gorica potpisati Ugovor sa Gorskom službom spašavanja te će i ona stajati na raspolaganju u slučaju potrebe. Inače, Grad je nakon prošlogodišnje poplave isplatio pomoć poplavljenima iz sredstava Fonda u koji su sredstva uplatili Grad i Županija, a pomoć je isplaćena i iz sredstava državnog proračuna.
Uloženo je u komunalno opremanje poplavljenih područja, a Hrvatske vode napravile su sanaciju postojećih nasipa i počele s gradnjom novih.
Predstavnici mjesnih odbora poplavljenih područja zatražili su da Grad povede veće kontrole nad nesavjesnim zatrpavanjem postojećih jaraka uz prometnice kao i oko čišćenja vodnih putova.

Poplava-rujan-2010