Grad Velika Gorica

Vijesti

Novi terminal Zračne luke početkom 2015. godine

peovic1Direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović predstavio je jučer u zgradi Gradske uprave projekt izgradnje novog terminala Zračne luke.

Na prezentaciji su se uz gradonačelnika Dražen Barišića i njegova zamjenika Ervina Kolarca, okupili i pročelnici gradskih upravnih odjela, te direktori trgovačkih društava u vlasništvu Grada.

Novi terminal Zračne luke Zagreb bit će izgrađen do početka 2015. godine, a omogućit će godišnji promet od 5 milijuna putnika. U tijeku je izbor koncesionara, a u drugi krug prošlo je šest ponuđača. Očekuj se kako će koncesionar biti izabran krajem listopada ove godine. Njegova je obveza osigurati financiranje izgradnje novog terminala (samo prva faza izgradnje koštat će 170 milijuna eura), a za to će dobiti pravo upravljanja Zračnom lukom Zagreb u idućih 30 godina.

- Koncesijski model ocijenjen je kao najbolja varijanta razvoja Zračne luke. Tim modelom porezni obveznici ne moraju financirati izgradnju novog terminala, a isto tako izbjegavamo privatizaciju Zračne luke čime bi izgubili vlasništvo nad njom – rekao je Tonči Peović.

Gradonačelnik Dražen Barišić istakao je važnost izgradnje novog terminala Zračne luke, ne samo zbog naknada i doprinosa koje će pripasti Gradu Velikoj Gorici, nego i zbog velikog broja novih radnih mjesta koje će generirati Zračna luka, kao i drugi gospodarski subjekti koji će doći u Veliku Goricu sa razvojem Zračne luke.

Novi koncesionar ima obvezu preuzimanja svih zaposlenika Zračne luke i poštivanje postojećeg kolektivnog ugovora u razdoblju od pet godina od potpisivanja koncesijskog ugovora.

peovic2