Grad Velika Gorica

Vijesti

Gorica - rodni grad kravate

vodotoranjPovodom medijskih napisa o sukobima Gorice i Zagreba po pitanju „prava na kravatu“, odnosno njezine tradicije kao hrvatskog nacionalnog ponosa, ovim putem želimo naglasiti da se Velika Gorica odlučila promovirati kao rodni grad kravate, kako bi se u svakom trenutku znale prave informacije o porijeklu kravate.

Podsjetimo, preteča kravate je turopoljska podgutnica. Priču o tome još je prije 20 godina počeo pričati Velikogoričanin Marijan Bušić. Znamo da se od davnina u Turopolju vezao rubec pod vratom/ pod gutom, i s tako svezanim rupcem su u Francuskoj u 17 stoljeću bili i turopoljski vojnici. Rubac svezan a la croat, na hrvatski način, prepoznat je upravo u Francuskoj i po Hrvatima, nazvan kravata.

Grad Zagreb je sebe nazvao “prijestolnicom kravate” i nama je drago da se čitava naša odjevna kultura pa i naš glavni grad ponose time, samo ne želimo da se zaboravi da, ako je Zagreb prijestolnica, Velika Gorica je rodni grad kravate – poručio je gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.