Grad Velika Gorica

Iz medija

Čija je kravata? Zagreb i Velika Gorica počeli povijesnu svađu

podgutnica1Simbol uglađenosti i kultiviranosti koji su u Europu, i u svijet, uveli Hrvati, kravata, postala je uzrok svađe Zagrepčana i Velikogoričana. Iz kojeg je točno kraja i čiji su je vojnici prvi svezali oko vrata glavni je razlog prepucavanja koji bi i jednome i drugom gradu ostvario turističku, ali i marketinšku korist. Grad Zagreb, kao i Velika Gorica, želi ponijeti titulu – metropola kravate.

– Od svih krajeva Hrvatske, kravata je u Turopolju najviše ukorijenjena, u obliku crvenog rupca sveprisutna u tradicionalnim nošnjama, potvrđena u riječi “podgutnica”, a preko Turopoljskog banderija promovirana kroz povijest – poručili su plemenitaši Plemenite općine Turopoljske, koji su krenuli u borbu za, kako kažu, vlastitu kulturnu baštinu. Kažu, Hrvatska nema jedinstvene tradicionalne nošnje pa se u tvrdnji da je ona domovina kravate nazire potreba preciznije odrediti odredište. Zagreb je, pak, u borbu za titulu krenuo lani organiziravši “Kravat pukovniju” kojom obnavljaju sjećanje na laku konjicu kada hrvatski vojnici bivaju prepoznati po modnom novitetu. Turopoljci uzvraćaju i kažu – laku konjicu činili su i turopoljski plemenitaši.

– Turopoljski banderi maramu koju su im vezale djevojke kako bi ih u ratu sjećale na njih nazivali su podgutnica, i to je preteča kravate – kažu. Svoju će tvrdnju pokušati dokazati uz brojne povjesničare na okruglom stolu koji najavljuju za listopad. Do tada Turistička zajednica grada Zagreba, kao i Academia Cravatica, poručuju – jedino Zagreb može biti metropola kravate.

– Velika Gorica ne može biti prijestolnica kravate jer to samo može biti Zagreb – kaže Dino Bedrina, glavni tajnik Academije, koja je pokrenula postavljanje instalacije kravate na Kaptolu.

Nova instalacija, odnosno monumentalna skulptura kravate veličine četiri metra, postavljena je u utorak na pješačkom otoku uz ZET-ovu postaju na Kaptolu.

Njezino oslikavanje motivima glagoljice trajat će dva dana. Dio je to također akcije Turističke zajednice Zagreba i Academie Cravatice, koji i tim načinom promoviraju Zagreb kao prijestolnicu kravate

Lana Kovačević / Večernji list