Grad Velika Gorica

Vijesti

Izvješće gradonačelnika: Prioritet je podizanje gospodarskih zona

vijece2Maksimalni napori uloženi su u aktiviranje gospodarskih zona na području Grada Velike Gorice, kao i u pripremanje dokumentacije za projekte gradnje vodovodnih mreža i sustava odvodnje. Istaknuto je to u izvješću gradonačelnika Dražena Barišića za drugu polovicu 2010. godine, kojeg je Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici primilo na znanje.

– Sigurno se moglo i očekivalo i više, ali u okvirima ekonomske situacije i proračunskih mogućnosti, mislim da smo učinili onoliko koliko smo mogli i da smo napravili dobar posao – istaknuo je gradonačelnik.

Izdvojeno je tako u izvješću da je nakon potpisanog ugovora s Ministarstvom gospodarstva započelo komunalno opremanje radne zone Rakitovec, a ovih dana već svjedočimo i o prvoj gradnji. Počela je gradnja dugo očekivanog Distributivnog centra s hladnjačom.
Radilo se i na aktivaciji zone Vukovinsko polje u koju bi uskoro trebali stići austrijski investitori, a započelo se i s dokumentacijom za radnu zonu Kušanec. U svakom slučaju, zaključeno je, Velika Gorica će u vrlo skoro vrijeme imati tri gospodarske zone spremne za investitore.

- Gospodarstvo je generator razvoja svega ostalog i samo ako njega podignemo imat ćemo kvalitetne i ostale segmente gradskog života – poručio je gradonačelnik, koji se u svom izvješću osvrnuo i na rujansku poplavu. Usprkos velikim posljedicama u materijalnom smislu, ostaje činjenica da nije izgubljen niti jedan život i da je Grad Velika Gorica među prvim gradovima isplatio pomoć poplavljenim obiteljima i to 20 posto od procijenjene vrijednosti nastale štete. Sredstva su za to udružili Grad i Zagrebačka županija, a krajem godine novac je za isplatu šteta uplatila i država i to u iznosu od 2,3 milijuna kuna za poplavljena područja.

Od značajnih projekata izdvojeno je i potpisivanje darovnog ugovora sa Zagrebačkom nadbiskupijom, kojom je Velikoj Gorici darovano zemljište za gradnju škole. Bit će to prva škola sagrađena na ovom području nakon 20 godina.

vijece3vijece4vijece6vijece7

Aktualna gradska vlast, kaže gradonačelnik, ima viziju razvoja i ravnomjernog ulaganja kako u gradu tako i u ruralnom dijelu, pa se tijekom prošle godine radilo puno na sanaciji društvenih domova ali i na sanaciji gradskih prometnica. (Kompletno izvješće gradonačelnika moguće je pročitati na web stranici).

Gradonačelnik je podnio i izvješće o Izvršenju proračuna.
Iako je godina završila s minusom od 3 milijuna kuna, projekti nisu zaustavljeni. Oni su samo usporeni, a uspoređujući indekse manjka u proračunu po gradovima u blizini Velike Gorice, naš je grad u najboljoj poziciji. Manjak od 1,2 posto daleko je ispod ostalih gradova, koji bilježe minuse i po 17 posto. Razlog manjka je pad prihoda od poreza.

Velika Gorica je dobila i svoju taksi službu. Na jučerašnjoj je sjednici donijeta Odluka koja regulira taksi usluge. Vg taksi ima 60 vozača, a broj telefona za poziv je 6221 294.

Osim toga vijećnici su usvojili i odluku kojom se regulira zakonska obveza uvođenja naknade za razvoj, kad je riječ o sustavu vodoopskrbe.
Cijena po potrošenom kubiku vode ostaje i dalje ista, no, građani će od sada plaćati i fiksnu naknadu, koja će se ulagati u izgradnju i održavanje vodovodnih sustava na području grada.

Sastav Vijeća doživio je na jučerašnjoj sjednici i jednu promjenu. Dosadašnjeg vijećnika HDZ-a Antu Šimunovića, zamijenila je Mirjana Kurilovčan.