Grad Velika Gorica

Iz medija

Legalizacija prostora u Kolarevoj

kolareva2aPopiti kavu na goričkoj terasi u društvu prijatelja, dok vas grije toplo sunce – neprocjenjivo! Za vlasnike kafića, ali i ostalih objekata koji su se smjestili na adresi Kolareva 2a neprocjenjivo je pak dobiti građevinsku dozvolu za poslovni prostor u kojem rade jer ovaj je objekt, mnogima nezaobilazno odredište u tople ljetne i proljetne dane, bez dozvole već punih 20 godina.

– S obzirom da nismo vlasnici zemljišta nismo imali na temelju čega dobiti potrebne dozvole. One papire koje smo mogli svi smo ishodili, imamo minimalne tehničke uvjete za rad i sve što smo mogli smo učinili, sad je red na gradu- priča Anka Cipriš, vlasnica caffe bara Art. Sličnog je mišljenja i Štefica Kos. Vlasnica frizerskog salona Adonis priča kako je njihovo vlasništvo imaginarno, pa iako su ovdje izgradili svoje poslovne objekte nikakvih prava zapravo nemaju.
-Nemamo ni prava pristupa, pa čak ni parkirališno mjesto- kaže Kosova koja je, ukoliko se stvar ne riješi, spremna ići čak do Ministarstva graditeljstva.

Grad će pomoći
Sa vlasnicima se susreo i gradonačelnik Dražen Barišić te direktorica Gradskog stambenog gospodarstva Gordana Hubak, a u cilju pronalaženja rješenja. – Dugo stoji ovaj problem i znam da ste nervozni, ali tu smo u dobroj vjeri da nađemo rješenje. Grad će sa svoje strane učiniti sve što je u našoj mogućnosti kako bismo vam pomogli – rekao je gradonačelnik na susretu, što su vlasnici prostora prihvatili s odobravanjem.

Radi se parcelacijski elaborat
Vlasnici poslovnih prostora tako su predali zahtjev za uknjižbom (čestica 130/5 op.a) na temelju građevinske dozvole izdane tadašnjem graditelju, Industrogradnji 1993.godine. Objekt je trenutno u vlasništvu Grada Velike Gorice, koja će, sukladno toj građevinskoj dozvoli napraviti parcelacijski elaborat, a nakon što grad odstupi parcelu i odvoji česticu bit će to preduvjet za etažiranje pa na koncu i dobivanje potrebnih dozvola i upis vlasništva-objasnio je Petar Karačić, stručni savjetnik za poslove geodeta pri gradu.

U objektu se nalazi 50 poslovnih prostora, od kojih su tek dva do tri privedena namjeni. Prema riječima Stjepana Bunjevca iz Gradskog stambenog gospodarstva, kako bi izašao usuret vlasnicima grad će tako oformiti parcelu shodno građevinskoj dozvoli, nakon čega će vlasnici poslovnih prostora moći samostalno ishoditi građevinske i lokacijske dozvole za svoje pojedinačne prostore.

Izvor: RVG