Grad Velika Gorica

Vijesti

Grad rješava nered u reklamnom prostoru

reklameReklamne poruke postavljene bez reda i pravila na području Velike Gorice izazivaju često i samu opasnost u prometu. Želeći osigurati građanima sigurnost ali i urediti izgled gradskog prostora, Grad Velika Gorica je u završnoj fazi s pripremom Pravilnika koji definira načine i uvjete postavljanja reklamnih poruka.

Sve se temelji na Zakonu o gospodarstvu, koji obvezuje Grad na uređenje prostora i na odluci o komunalnom redu. Reda, kaže gradonačelnik Dražen Barišić, mora biti.

Tako su Pravilnikom predviđene zone grada unutar kojih se definira način i uvjeti postavljanja reklamnih natpisa, panoa, velikih plakata ili samo putokaza.
Zona A je područje užeg centra naselja Velika Gorica.
Zona B je šire područje centra naselja Velika Gorica.
Zona C je područje naselja Velika Gorica izvan područja zone B omeđeno sa sjevera južnom stranom zaštitnog pojasa javne ceste – Avenije pape Ivana Pavla II, sa istoka omeđeno zapadnom stranom zaštitnog pojasa javne ceste – obilaznice prema Domovinskom mostu i Ulicom 153. brigade Hrvatske vojske do Ulice Franje Kirinčića Boška, s juga omeđeno sjevernom stranom Ulice Franje Kirinčića Boška, Ulicom Andrije Kačića Miošića i njenim produžetkom do prometnice Gradići – Velika Gorica, sa zapada omeđeno istočnom stranom prometnice Gradići – Velika Gorica od Ulice Andrije Kačića Miošića do Zagrebačke ulice i nastavno istočnom stranom Ulice Rudolfa Fizira sve do spoja s Avenijom pape Ivana Pavla II.
Zona D obuhvaća preostali dio područja naselja Velika Gorica i preostale dijelove svih naselja na području Grada.

Pravilnik regulira dva vida reklamiranja – samoreklamiranje i komercijalno reklamiranje.
Samoreklamiranje u smislu ovog Pravilnika je postavljanje reklamnog natpisa kojim vlasnik ili korisnik poslovnog prostora dodatno ističe tvrtku i druge podatke vezane za obavljanje djelatnosti,
Komercijalno reklamiranje u smislu ovog Pravilnika je reklamiranje proizvoda, usluge ili djelatnosti koje za pojedine naručitelje obavljaju osobe registrirane za djelatnost reklamiranja.

Na čitavom području Grada na javnim površinama i zemljištu u vlasništvu koje se u naravi koristi kao javno prometna površina nije dozvoljeno postavljanje samostojećih sklopivih stalaka za plakate.
Na čitavom području Grada nije dozvoljeno postavljanje i učvršćivanje reklamnog ili oglasnog predmeta na ograde obiteljskih kuća, ograde stambenih zgrada i ograde poslovnih prostora.

- Želimo prometno sigurnu i prostorno uređenu Veliku Goricu, što će se ovim Pravilnikom i postići. Svi koji žele isticati svoje reklamne poruke neka se obrate našem komunalnom odjelu kako bi dobili uputu o načinu i uvjetima postavljanja – poručio je gradonačelnik Barišić.
Kad Pravilnik stupi na snagu sve postojeće reklame, koje nisu postavljene sukladno napucima bit će uklonjene ili ih vlasnici moraju legalizirati.
Predviđene su i kazne za one koji ne poštuju, odnosno postave reklamne poruke bez odobrenja Grada. Za fizičke osobe kazna iznosi 1000 kuna, za pravne osobe 5000 kuna, a za obrte 2500 kuna.