Grad Velika Gorica

Vijesti

Tribina o goričkom sportu

sport1Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice održala je tradicionalni Okrugli stol velikogoričkog sporta, ovaj puta na imanju obitelji Matković u Ključić Brdu.

U prisustvu preko pedeset predstavnika velikogoričkih sportskih udruga u više od dva sata vodila se konstruktivna rasprava o stanju u velikogoričkom sportu. Uz predsjednika ZŠU Nenada Črnka, sportašima su se obratili i zamjenik gradonačelnika grada Velike Gorice Ervin Kolarec, te savjetnik za sport pri odjelu za Društvene djelatnosti grada Velike Gorice – Darko Ćopić.

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec u pozdravnom govoru čestitao je svim sportašima i sportskim kolektivima na odličnim rezultatima u ovoj godini, te najavio mogućnost smanjenja proračuna za ZŠU za iduću godinu. Kolarec je u svojem izlaganju najavio i novu u stavku u proračunu, a to su izdvajanja za klubove od posebnog značaja za sport. Napomenuo je da je Grad Velika Gorica u cijelosti realizirao zacrtani proračun od 8 milijuna kuna prema Zajednici za 2010., ali i da je iz gradske pričuve za potrebe sporta tijekom godine izdvojeno 360.000 kuna dodatnih sredstava. Izgrađena su četiri nova kombinirana vanjska igrališta i postavljena rasvjeta na postojećim, potpuno je obnovljena dvorana OŠ Eugena Kumičića, a brojni radovi izvršeni su na ŠRC Velika Gorica.

Darko Ćopić upoznao je prisutne o zakonskim promjenama i obavezama koje će morati izvršiti klubovi koji će iduće godine potpisati nove ugovore o upravljanju sportskim građevinama s Gradom koji je vlasnik istih. Većina udruga nije upisana u Registar športskih djelatnosti RH, a to je tek jedan od preduvjeta koji propisuje novi Pravilnik o upravljanju sportskim građevinama u vlasništvu Grada Velika Gorica.
U nastavku je predsjednik ZŠU Nenad Črnko upoznao prisutne sa financijskim odredbama, te načinu vođenja financijskog poslovanja, ali i zakonskih odredbi u oporezivanju primitaka sportaša i djelatnika u sportu, a na kraju je Goran Kovačić upoznao sve prisutne sa skorim izlaskom Strategije razvoja sporta grada Velike Gorice 2011. – 2015.

U raspravi je sudjelovalo dosta predstavnika udruga, a sportaši svjesni gospodarske situacije morat će se prilagoditi novim uvjetima sa manje financijskih sredstava. Najveći problem svi ističu lošu sportsku infrastrukturu jer su zadnji sportski objekti u Velikoj Gorici izgrađeni 1987. godine za potrebe Univerzijade, a prioriteti Grada su gradnja sportske dvorane i postavljanje umjetne trave na pomoćno igralište ŠRC-a.

sport2