Grad Velika Gorica

Vijesti

Predstavljen 'Vodič kroz Grad Veliku Goricu za osobe s invaliditetom'

inv2Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, jučer je u Gradskoj vijećnici predstavljen “Vodič kroz Grad Veliku Goricu za osobe s invaliditetom”.

Predstavljanju su uz veliki broj naših sugrađana sa invaliditetom, nazočili i gradonačelnik Dražen Barišić, njegovi zamjenici Stjepan Kos i Ervin Kolarec, te posebna gošća, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, i sama osoba sa invaliditetom. Predstavljanje je vodio Darko Matić, savjetnik gradonačelnika za pitanja osoba s invaliditetom.

Vodič donosi niz korisnih informacija namijenjenih invalidnim osobama i njihovim obiteljima, kao što su ostvarivanje prava iz područja socijalne i zdravstvene skrbi, profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom, mirovinsko osiguranje, odgoj i obrazovanje, sport i rekreacija, itd.

Najveći dio vodiča posvećen je detaljnom prikazu pristupačnosti gradskih ustanova i drugih objekata na području Grada Velika Gorice, osobama s invaliditetom. Lošu “ocjenu” pristupačnosti tako su dobili zagrada Policijske postaje Velika Gorica, Županijski i Prekršajni sud, zgrada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Velikoj Gorici i brojne druge. Na taj problem u svom istupu ukazao je i gradonačelnik Barišić.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić, ipak je istakla Veliku Goricu kao primjer cijeloj Hrvatskoj, kako se grad treba odnositi prema invalidnim osobama. Osim zidavanja ovog vodiča, posebno je naglasila nabavku vozila za prijevoz invalidnih osoba,

Sa njom su se složili i okupljeni Velikogoričani s invaliditetom, koji su izjavili kako im je osiguranje posebnog prijevoza bitno unaprijedilo kvalitetu života.

Na području Grada Velike Gorice, prema popisu stanovništva iz 2001. godine živi 5559 osoba s invaliditetom, što čini 8,75% stanovnika Grada.