Grad Velika Gorica

Vijesti

TeenCAP seminar

IMG_1631„U petak i subotu, 24. i 25. rujna 2010. u OŠ Eugena Kumičića održana je „Edukacija stručnih suradnika i nastavnika za primjenu TeenCAP programa“.

Radi se o programu koji se financira iz Proračuna Grada Velike Gorice u okviru Programa prevencije društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih. Preventivne programe organizira i prati UO za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj i Povjerenstvo za prevenciju društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih.

TeenCAP je program primarne prevencije zlostavljanja namijenjen tinejdžerskoj populaciji. Polazi od filozofije osnaživanja kojom se ranjivost djece i mladih nastoji smanjiti povećavanjem njihove svijesti da imaju ljudska prava i poučavanjem prevencijskim strategijama koje ima pomažu zadržati ta prava.
Program provodi Udruga roditelja Korak po korak, a educirani nastavnici i stručni suradnici postaju TeenCAP pomagači koji provode program u razrednim odjelima svoje škole. Edukaciju su provodile psihologinje Elvira Nimac i Sanja Brajković.
Na seminaru je sudjelovalo 27 nastavnika i stručnih suradnika iz osnovnih i srednjih škola Grada Velike Gorice:
3 djelatnika iz OŠ E. Kumičića
3 djelatnika iz OŠ J: Habdelića
3 djelatnika iz OŠ Vukovina
2 djelatnika iz OŠ N. Hribara
3 djelatnika iz OŠ Velika Mlaka
4 djelatnika iz Ekonomske škole
4 djelatnika iz Gimnazije
3 djelatnika iz Srednje strukovne škole
2 djelatnika iz Zrakoplovne tehničke škole

Svi su dobili Potvrdu o završenoj edukaciji za primjenu TeenCAP programa. Od 27 djelatnika škola njih 20 odmah je potpisalo Sporazum o suradnji na provedbi TeenCAP programa, njih 7 će donijeti odluku naknadno ili su se odmah izjasnili da neće raditi u programu. Program je zahtjevan, traži visoku motiviranost, predanost, spremnost da se i osobno izlozimo u neugodnim situacijama.

Povjerenstvo za prevenciju društveno neprihvatljivih ponašanja odabralo je i predložilo TeenCAP program kao odgovor na probleme nasilja i zlostavljanja među djecom i mladima.“
IMG_1640