Grad Velika Gorica

Pitanja i odgovori

Reciklaža u Rakarju

PITANJE:

Molim nadležne da objasne razlog što gradska četvrt Rakarje nema postavljane kontejnere za reciklažu PET, papirnog i staklenog otpada te koji je razlog da je ova gradska četvrt izostavljena iz projekta Waste no waste u koji su uključene sve ostale gradske četvrti?

Unaprijed hvala i pozdrav.

Andreja Radović

ODGOVOR:

Poštovana,

Projekt Waste No Waste prvenstveno je obuhvatio škole u naselju Velika Gorica (5 lokacija) i lokacije u užem središtu grada (vidi sliku – žuto su označene lokacije MOLOK zelenih otoka), a ne gradske četvrti kao takve. Financijska sredstva za nabavu kontejnera bila su ograničena na 30 spremnika, odnosno 10 zelenih otoka sa po 3 spremnika, tako da nije bilo moguće pokriti sve potrebe građana Velike Gorice.

image001

Ukoliko postoji želja da se u Rakarju postavi zeleni otok, građani bi trebali putem Vijeća Gradske četvrti utvrditi potencijalnu lokaciju na javnoj površini i uputiti zahtjev gradskoj upravi, pa će se to i realizirati. Međutim, do sada takvog zahtjeva nije bilo. Isto tako je moguće postaviti i pojedinačne kontejnere za sakupljanje stakla i papira na javne površine, ali se potencijalne lokacije moraju utvrditi na razini Vijeća Gradske četvrti, koje ih mora usuglasiti sa građanima koji žive u okolici, kako ne bi došlo do problema prilikom postavljanja kontejnera.

PET ambalaža se više ne sakuplja putem spremnika na javnim površinama, već putem trgovina koje su dužne preuzeti PET ambalažu od pića te ju putem sustava koji je uspostavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predati ovlaštenim sakupljačima.
Ostale vrste plastike mogu se odložiti na Reciklažnom dvorištu Sajmište u Velikoj Gorici, a plastična ambalaža se može ubaciti i u MOLOK spremnike na zelenim otocima u užem središtu grada.

Plan gradske uprave jest širiti mrežu podzemnih zelenih otoka u budućnosti, ali trenutno stanje Proračuna to nažalost ne omogućuje.

Marko Ružić, dipl. inž. biol.
stručni savjetnik za zaštitu okoliša

Grad Velika Gorica
Upravni odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša