Grad Velika Gorica

Pitanja i odgovori

Ambrozija

PITANJE:

U današnje vrijeme sve više ljudi ima tegobe sa alergijama a pogotovo sa ambrozijom, pa me zanima tko je odgovoran za nepokošenu ambroziju uz cestu prema Zračnoj luci i uz našu novu obilaznicu koja ide od plesa prema sisačkoj cesti? A i vjerujem da ima još jako puno nepokošene ambrozije u našem gradu.

Marko Špoljarić

ODGOVOR:

Poštovani,

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izdalo je Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije. Člankom 2. iste Naredbe propisano je da vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama dužni su provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih Naredbom provode fitosanitarna inspekcija i šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Površine, navedene u Vašem pitanju, nalaze se uz javne prometnice koje su u nadležnosti Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta.

Grad Velika Gorica je 22. Srpnja 2010. Godine poslao dopis Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama i Županijskoj upravi za ceste kako bi ih obavijestio o potrebi nadzora nad površinama u njihovoj ingerenciji i obvezi uklanjanja ambrozije.

Što se tiče ostalih površina, u nadležnosti Grada, gradske službe redovito obilaze teren i pokušavaju djelovati uništavanjem ambrozije gdje je ona uočena.

Privatne parcele moraju održavati vlasnici istih.

Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu